Vardagsmat. Scener som den här, från orkanen Sandys framfart i New York 2012, kommer att bli vanliga i framtiden. Foto: Jason Decrow
Vardagsmat. Scener som den här, från orkanen Sandys framfart i New York 2012, kommer att bli vanliga i framtiden. Foto: Jason Decrow
Anna Hellgren

Charterresorna kommer att döda oss

Publicerad

Det är våra konsumtionsbegär som driver katastrofen framåt. När jag vill vara snäll tänker jag att det kanske är en urtidsreflex. Att vetskapen om att de goda tiderna snart är slut orsakar psykologisk kortslutning och en besatthet att se om sitt eget lilla hus så mycket som möjligt innan katastrofen inträffar.

För hur ska man annars se på den frenesi med vilken bättre bemedlade barnfamiljer vallfärdar till sydostasiatiska charterbyar om loven? Det allmänna frosseriet i kött, bilar och billiga plastprylar? Köksrenoveringarna, weekendresorna, färsk tropisk frukt året om?

Trots att nästan alla inte bara känner till att världens ekonomiska resurser är ohyggligt ojämlikt fördelade, utan även att koldioxidalstrande lyxaktiviteter är ett hot mot hela mänskligheten.

Eller ta palmoljan som hamnar i vårt smink, godis, vår biodiesel, våra chips och mikropopcorn, vår tvål och våra färdiglagade matlådor på Ica.

 

Sedan i somras brinner Indonesien. Det gör det årligen, men årets bränder är de värsta på mycket länge: En halv miljon människor har drabbats av svåra luftvägsinfektioner och redan har mer koldioxid lagts till atmosfären på några månader än hela Japans årliga fossila utsläpp. Vissa forskare menar att mänskligheten förlorat två klimatomställningsår på grund av skogsbränderna.

En av anledningarna till brändernas katastrofala omfattning är en ovanligt kraftig El Niño - 2015 har varit det varmaste året hittills sedan mätningar började - med svår torka som följd. En annan att Indonesien skövlat (och fortsätter att skövla) en gång fuktig tropisk regnskog till torra, brandfarliga, odlingar av just palmolja.

Sedan det första klimatmötet i Rio 1992 har mänskligheten adderat nästan lika mycket koldioxid till atmosfären som under förra århundradet - utan att de deltagande nationerna lyckats komma överens om några substantiella framtida minskningar.

 

Inför morgondagens möte i Paris är läget så här: Även om världens ledare under klimatmötet skulle komma överens om alla de utsläppsminskningar av koldioxid som ligger på bordet kommer det inte att räcka till mindre än en framtida uppvärmning runt tre grader redan 2100.

Det betyder att de barn som är små i dag kommer att leva med långvarig torka, kraftigare orkaner, bränder och översvämningar till vardags. Havsnivån kommer att stiga, isarna att smälta. Stora områden, inklusive delar av städer som ligger för nära vatten, blir obeboeliga. Rent vatten en lyxvara. Ingen vet heller exakt hur klimatsystemen reagerar på en så pass stor uppvärmning, risken är överhängande att den kommer att bli självförstärkande och accelerera än mer i en evigt uppåtstigande spiral av global förstörelse.

Inga tillfälliga uppehållstillstånd i världen kommer - annat än med fullskalig militär mobilisering längs gränserna - kunna förhindra de folkvandringar och den livsmedelsbrist som kommer att prägla jorden.

Men kanske kommer mötesdelegaterna slå världen med häpnad, nu när det inte bara är de fattiga andras liv som står på spel.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag