Anna Hellgren

Bang var alltid smartast och snyggast i klassen

Tidskriften Bang har gått i konkurs.
Foto: ANETTE NANTELL / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Tidskriften Bang har gått i konkurs. Anna Hellgren säger farväl till sitt feministiska universitet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IN MEMORIAM. Jag minns det fortfarande. Spiraltrappan, kartongerna med år av gamla nummer, de gigantiska Macskärmarna. Jag var hyfsat ny i Stockholm och alldeles snurrig bara av att få komma in och låna tidskriften Bangs skrivare.

Det tidiga 2000-talet var ännu magasinens tid, det var mellan limdoftande tjocka sidor som framtiden avgjordes. Och Bang var snyggast och smartast i klassen. Ibland så smart att man inte riktigt hängde med i allt som stod där, men det spelade ingen roll eftersom man ville förstå. Dessutom ordnade Bang varje 8 mars årets roligaste fest. Alla var där som var nån i det progressiva Stockholm, nästan alla andra också. 

Här skrev Sara Stridsberg, Petra Östergren, Devrim Mavi. Här drogs konfliktlinjerna inom feminismen upp och isär av journalister, akademiker, författare. Hbtq-rättigheterna, klass, antirasismen. Som bäst var Bang en ljuvlig drog för den som ville få skallen sprängd och patriarkatet störtat.

Det är styvt gjort av en organism som alltid levt på ekonomiska smulor.

Men Bang var alltid mer än en angelägenhet för sina prenumeranter och hangarounds. Från de första åren i källaren på Stockholms universitet under tidigt 1990-tal och hela vägen in på 10-talet försörjde Bang landets intellektuella offentlighet med tankar och skribenter. Det är styvt gjort av en organism som alltid levt på ekonomiska smulor.

Och nu är det slut. Egentligen inte särskilt överraskande – sista numret kom ut 2019 och de senaste åren har Bang förföljts av vikande ekonomi, svikande prenumeranter och ett vad det verkar kaosartat inre.

Kanske gick det inte längre att balansera på den svåra lina som är svårt underbetalda frilansare och redaktörer och en ideellt arbetande styrelse. Kanske var den sista Banggenerationer genuina klåpare. 

Eller så är det så enkelt som att konfliktlinjerna i de frågor tidskriften så framgångsrikt drivit numera ligger någon annanstans än inom akademin och medierna, offentligheter där Bangs inflytande inte går att underskatta.

Den nya tiden kräver något annat, vad återstår att se.

Till Bang återstår bara att säga tack. 

Tack så väldigt, väldigt mycket. 


Anna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida. 2010 var hon vikarierande chefredaktör för Bang.
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78147&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.