Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Gullberg

Vill machomännen städa en skitig toalett?

Timbros Fredrik Kopsch har praktiserat som cykelbud hos Foodora.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Tankesmedjan Timbro gör gigsamhällets villkor till en fråga om fysisk styrka.

Anna Gullberg ser en hyllning till den medelålders manskroppen och hoppas att nästa muskelprojekt blir att hårdskrubba en toalett.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Hur ska det gå med Fredrik Kopschs ben? Jag oroar mig, hoppas de håller hela vägen i mål för mandomsprovet att lajva cykelbud i Stockholmstrafiken under några dagar, livesänt till en snäv men inflytelserik twittermålgrupp av Johannes Klenell och Markus Uvell med vänner.

Men Kopsch borde fixa det, även om han flåsar påtagligt i livesändningen redan efter dagens andra leverans.

Marknadsliberala tankesmedjan Timbros chefsekonom har trots allt alla förutsättningar: frisk 40-årig man med god inkomst, anställning och semester, fast adress för nattvilan, hög utbildningsnivå för alternativa karriärvägar, företagssponsrad elcykel och arbetskläder och en blind tro på att marknaden fixar allt.

Därtill är det inte väldigt mycket annorlunda än ett annat vanligt humble brag för medelålders medelklassmän som Kopsch – Cykelvasan. Södermalms backar upp och ned med en trave poke bowls på ryggen är ungefär som färden genom dalaskogarna. Man får inte möta någon annan än sig själv där heller.

Det är bara att trampa på. 

Kan man hoppas på att chefsekonomen tar sig an det i nästa livesändning?

Så i en slags youtubeig Adam Smith-version av SVT:s slowtv-succé ”Den stora älgvandringen” gör Kopsch just det, ivrigt påhejad av Timbros vd Benjamin Dousa i studion som ger Kopsch en koffeintablett för att pigga till sig.

Ända tills han på onsdagskvällen möter Dagens ETC-reportern Max V Karlsson i Aktuelltstudion och får pyspunka i livesändningen.

Karlsson frågar om avtalet med Foodora medger att Kopsch hade kunnat säga något negativt om företaget under sitt livesända arbetspass. 

Chefsekonomen kan inte svara på det.

Inte så konstigt kanske, när själva premissen är en reklamkampanj för gigbranschen sponsrad av Svenskt näringsliv. Som sådan är den lyckad i sitt stora mediala genomslag – men en seriös genomlysning av gigmarknaden är den inte. Synd, för en bredare diskussion om arbetsmarknaden behövs. Hur ska utanförskap vändas till innanförskap, hur ska alla de som står utanför arbetsmarknaden komma in?

Fysisk styrka verkar vara Timbros svar. Och visst, det könskodade arbetet som cykelbud är tufft, men det finns något mycket värre för den som vill göra ett riktigt kraftprov – skrubba skitiga toaletter åt mindre nogräknade städföretag. Kan man hoppas på att chefsekonomen tar sig an det i nästa livesändning?


Anna Gullberg är fördjupningsredaktör på Expressen kultur


Het debatt om gigekonomin mellan Tiden och Timbro.