Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Gullberg

Modiris bok om Natthiko gavs ut mot familjens vilja

Björn Natthiko Lindblad.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Navid Modiri.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Björn Natthiko Lindeblads familj ville inte att boken ”Min vän Björn” skulle publiceras.

Det bekräftar hustrun Elisabeth Lindeblad till Anna Gullberg. Men Navid Modiri och förlaget Mondial gick trots det emot familjens önskan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Recensionen av Navid Modiris ”Min vän Björn och vad han lärde mig av livet” fick inte bara min inbox att explodera det senaste dygnet, den gjorde också att familjen Lindeblad till sist reagerade i offentligheten.

I det tysta har de motsatt sig Navid Modiris projekt om den före detta munken som gick bort i ett assisterat självmord efter att ha drabbats av den grymma sjukdomen ALS. Men efter recensionen av boken gick de i går ut i sociala medier och delade texten.

”Den här boken hade vi i familjen hellre sett att den inte blev publicerad/skriven. Vilket vi framfört till författaren och förlaget. Verkar vara fler som tycker som vi” skrev Björns bror Hans Lindeblad i ett inlägg som gjorts offentligt på Facebook. Tillsammans med Björns andra två bröder och hustrun Elisabeth har han delat recensionen, för att visa var familjen står i frågan.

”Den här boken sade jag bestämt nej till att publiceras. Framfört till författare och förlag” skrev hustrun Elisabeth Lindeblad på sin privata Facebook. Familjens inlägg har fått hundratals reaktioner, med stöd till de anhöriga och stark kritik mot författaren och förlaget.

Jag har varit i kontakt med Björn Natthiko Lindeblads närmast anhöriga för att få en kommentar om deras syn på ”Min vän Björn”. Hustrun Elisabeth Lindeblad bekräftar uppgifterna om att hon inte ville att boken skulle publiceras, särskilt inte så snart efter makens bortgång.

Hans Lindeblad och Caroline Bankler, nära vän och vd för Natthiko AB, har upprepade gånger vädjat till Navid Modiri och förlaget Mondial om att inte publicera boken. 

Björns Natthiko Lindeblads närmast anhöriga hälsar att publiceringen skedde mot familjens uttalade önskan och säger att några ytterligare kommentarer inte kommer att ges. De vädjar om att familjen lämnas i fred att bevara minnet av Björn.

Tio månader är en kort tid för en familj som sörjer, men kan säkert kännas som en evighet för den som vill behålla sin relevans i nyhetsflödet.

Jag har sökt kommentarer från författaren Navid Modiri och Simon Brouwers, förläggare och vd för förlaget Mondial som givit ut boken. De har skickat skriftliga svar:

”Vi har försökt att möta familjen så gott vi har kunnat och gjort flera korrigeringar enligt deras önskemål, och i slutändan är detta en bok om min vänskap med Björn och det som jag har lärt mig av honom. Jag känner djup empati med familjen och delar deras sorg, det gör mig ledsen att höra att de fortfarande tycker att det här smärtsamt. Min avsikt har varit att skriva en hyllning till Björn, jag hoppas och tror att alla som läser boken kommer att se den som en kärleksförklaring till vår vänskap” skriver Navid Modiri.

”Vi har stor förståelse för att Björns familj är i sorg och har därför varit noggranna med att informera om boken tidigt och delat med oss av materialet innan publicering. Vi har haft ett flertal möten med dem längs vägen och också gjort justeringar på såväl omslag som i text för att gå dem till mötes. Jag tror att alla som läser boken ser att Navid har skrivit den med kärlek” skriver Simon Brouwers i ett mejl.

Modiri och Mondial har förstås rätt att ge ut den bok de vill. Men samtidigt ringer det en aning falskt att ett respekterat förlag och en författare som kallar sig för den avlidnes ”bäste vän” så snart efter Björn Natthiko Lindeblads bortgång kallar det som river i ett ännu färskt sår för en kärleksförklaring.

Tio månader är en kort tid för en familj som sörjer, men kan säkert kännas som en evighet för den som vill behålla sin relevans i nyhetsflödet.


Anna Gullberg är skrivande fördjupningsredaktör på Expressens kultursida.