Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Gullberg

Brolin som porrig jultomte borde tända ljuset i SVT

Födelsedagsinlägget på Instagram.
Foto: Instagram / Skärmdump

Babben i all ära, men det är ändå Tomas Brolin som lyser upp juletiden som tomte på Instagram.

Anna Gullberg ser fotbollskungen ena ett delat land och vill se honom tända ljuset i SVT.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Jag är fast i fotbollskungens Instagramfeed. 

Knarkar den. Kommer på mig att längta efter att han ska ha en Youtube-kanal eller åtminstone en dokusåpa på TV4.

Kriget, elpriserna, inflationen, november.  Orkar inte mer elände, önskar mer Tomas Brolin. Han är som Dyngbaggegalan men en one man-show

Ostoppbar. 

December har inte ens börjat och Brolin har redan postat fyra inlägg med tomteluvan på, och ett oräkneligt antal juliga stories. Han glöggar, provar jultröjan, käkar julmat med vännerna i lika galna tomteluvor, han pyntar och har sig. Han lever livet.

Till och och med reklamen för det egna företaget är innehåll av guld. Har Brolin gett sig in i sexbranschen? Brolin i tomtedräkt håller i en knallröd tomtedildo och ser tokglad ut. Nej, nej, det är bara ett knallrött dammsugarmunstycke som står i fräck givakt.

Munstycket kommer med ”högtidligt God Jul-motiv. Vackert julröd med snövit list”. Den som vill kan få det signerat av legenden.

Vem kan motstå? Jag klickar in det i varukorgen. Ett samlarföremål på sikt. Brolindildon 2022, collector's edition. Den är min.

Beskuren reklam från Tomas Brolins Instagramkonto.
Foto: Skärmdump / Instagram
Tomas Brolins dammsugartomte.

Kulturministern älskar Pippi Långstrump, men hon borde också lyfta in Brolins instakonto i en svensk kulturkanon. 

SVT borde mota SD i grind med att ge Brolin uppdraget att tända ljuset på julafton. SVT vill vara lägerelden alla samlas kring. Babben är så myesig och treavlig men Arne Weise-gamet är det bara Brolle som fixar.

Nu i veckan fyllde Brolin år, och som han gjorde det! Förföriskt i bar överkropp och tomteluva på vräker han sig i dubbelsängen i villan i Sigtuna, ostmackor med gurkskivor på brickan, en stort härligt glansigt paket från frugan. 

Eller som Brolin säger själv: 

Frukost på säng ☕️ 🎁#birthdayboy #29nov 🇸🇪🙏🏻😍#loveit❤️

Han är det totala mysets action man

Inte bara det, han ÄR en actionfigur på riktigt. Lagom till födelsedagen i veckan kom ”Tornadon”, Brolin som liten samlardocka med den legendariska segergesten, och i nya Fifa -23 är han en i laget. Det är starkt av någon som pensionerade sig från proffskarriären för snart 25 år sedan.

Med ett fotbolls-VM i full snurr, pinsamt nog utan Sveriges medverkan, är Brolin det enda vi kan vara stolta över. På snart 30 år har ingen gjort det bättre.

Han det närmaste vi kommer ett enat land i ett delat Sverige, och om statsministern verkligen menar allvar med sin föresats är det VM-hjälten från 1994 som han ska vända sig till.

Han är en bondepraktika för ett enat Instagramland. 

Det går att ställa klockan efter hans feed.

På sommaren midsommarmyser han i ett fält med invasiva lupiner. På vintern skottar han snö, på hösten krattar han löven. Han är killen med jättegrillen, i bara mansben och med en stor fläskkarré på gaffeln och en tokig anka i folkpoolen.

Han åker till Palma och festar, hans kompisar är alla kändisarna från Hänt Extras storhetstid.

Han är själva definitionen av ”kung”. 


Anna Gullberg är fördjupningsredaktör på Expressens kultursida.