Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ann Heberlein är debattens vindflöjel"

Det svänger om Ann Heberlein!
Foto: Christian Örnberg
Ann Heberlein.
Foto: Christian Örnberg
Expressen Kulturs Ida Ölmedal.
Foto: Cornelia Nordström

Ann Heberlein anklagar det svenska debattklimatet för att sakna mod.

Ida Ölmedal ser en etikdoktor som snarare fungerar som ett lackmustest för samtiden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Etikdoktorn Ann Heberlein brukar inpränta i sina studenter att en argumentation måste vara konsistent. Det vill säga: Den måste gå ihop, utan motstridigheter.

För egen del tycks hon lösa saken medelst våld. Som i dagens utfall om svenska kultursidors påstådda ängslighet inför att kritisera mångkultur och minoriteter. Ann Heberlein ignorerar exempelvis fräckt att den kulturchef som hon går till storms mot, Sydsvenskans Rakel Chukri, ägnat en betydande del av sin intellektuella gärning åt att just kritisera patriarkala idéer i andra kulturer. Och påståendet om en gräddfil för "en rasifierad brud från förorten" kastas förmodligen fram med en tyst bön om att ingen ska orka räkna efter hur många sådana som faktiskt förekommer på svenska kultursidor.

Ändå förvånas jag mest över Ann Heberleins självbild som en kontroversiell röst som går mot strömmen.


LÄS MER: Ann Heberlein: "Mina föräldrar är inte stolta över mig"

Vindflöjeln Ann Heberlein

Ann Heberlein är i själva verket den svenska debattens mest pålitliga vindflöjel. En som med fantastisk känslighet böjer sig för minsta bris och fungerar som en vilt fladdrande mätare för vartåt det blåser.

Eller, en bild som bättre understryker hennes egen vilja och agens: Så fort vinden börjar ändra riktning, spänner universitetslektorn ut sitt intellekt som ett segel och följer med, varthän det än må bära.

Året är 2008. Nya Moderaterna har vunnit val på att ställa slöa bidragstagare mot flitiga arbetare. David Eberhards ”I trygghetsnarkomanernas land” har precis kommit ut i pocket. Maciej Zaremba skriver ett bejublat reportage om trakasserilagstiftningen med rubriken ”Först kränkt vinner”. In genom den vidöppna dörren dundrar Ann Heberlein med boken ”Det var inte mitt fel! Om konsten att ta ansvar”. Etikexperten rasar över patienter som tror att sjukskrivning är en mänsklig rättighet och försvarar hårdare krav i skolan. Genombrottet är ett faktum.

2011, i ett mildare samhällsklimat, tycks Ann Heberlein ha glömt det där med eget ansvar när hon anklagar sin förläggare för att ha manipulerat henne att ge ut sin självbiografiska ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”.


LÄS MER: Ann Heberlein: "Vi måste diskutera mångkulturalismens problem"

Ann Heberleins nya hobby

Våren 2014 sveper rödrosa vindar över Sverige. Rättviseförmedlingen har sin glansperiod, moderater vill kvotera bolagsstyrelser och Ann Heberlein kommer ut som nybliven medlem i Feministiskt initiativ. Hon tycker att hon var alldeles för sträng 2008, och i en ny lärobok korrigerar hon sig själv och lägger bland annat stor vikt vid omsorgsetik, en inriktning som uppvärderar klassiskt kvinnliga värden som relationsbyggande och omtanken om det svaga livet.

Och så är vi framme vid 2016. Debattklimatet har än en gång gjort en tvärgir. Kollektiva identiteter som "muslim" och "flyktingpojkar" är favoriten bland förklaringsmodeller för allehanda samhällsproblem. Just då finner Ann Heberlein en ny hobby: Att kritisera islam och mångkultur.

Förvisso är det en dygd att kunna ändra sig. Men nog kan man tycka att det är förvirrande med en doktor i etik vars egen kompass är i ständig spinn.

Det är bekvämt att segla med vinden i ryggen. Men så värst hög fart får man inte.


LÄS MER: Ann Heberlein: "Samtalsklimatet i Sverige saknar mod"


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Ann Heberlein

■ Ann Heberlein är doktor i etik vid Lunds universitet, kulturskribent i Dagens Nyheter och författare till böcker som "Det var inte mitt fel! Om konsten att ta ansvar" och "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva".

■ Den 24 maj 2016 skrev Ann Heberlein på sin Facebooksida att hon bestämt sig för att sluta skriva för Sydsvenskans kulturredaktion.

■ Enligt Ann Heberlein bottnar beslutet i att kulturchefen Rakel Chukri uppmanat henne att undvika att skriva kritiskt om islam och invandring på Facebook.

■ I en intervju med tidningen Resumé förnekar Rakel Chukri att någon sådan diskussion skulle ha ägt rum.