Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välkommen till Bengtzbo – ditt nya drömboende!

Foto: SVEN LINDWALL

Varmt välkommen på visning! Missa inte ett unikt tillfälle att vara med och forma den nya stadsdelen Bengtzbo, belägen ett stenkast från Yttersörja.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR | ANKAN. Från sambo till delsbo – nu är det dags för den nya trenden: skenbo!

I Bengtzbo kan du låtsas bo idylliskt med nära till det mesta. För den som vill fejkmotionera finns ett rikt friluftsliv med närhet till illusoriska motionsspår, skogsområden med hallucinogena svampar, surrealistiska golfbanor och fata morgana-liknande små oaser.

Fastigheterna i Bengtzbo är rejält tilltagna familjevillor på 25 härliga kvadratmeter. Här kan du fabulera ditt drömbengtzboende i badrum utan rinnande vatten, element utan värme, kylskåp utan kyla och västvärldens långsammaste bredbandsuppkoppling. 

Bengtzbo kommer att växa fram under mandatperioden 2018-2022 och bli som en egen liten Potemkinkuliss med imaginära gator, parker och lummiga innergårdar. För dig som är skengravid finns mödravårdscentral, förskola och skola, för den skenhelige finns en kyrka (med gravplats för skendöda). 

I vårt djupt orealistiska lilla centrum finns en påhittad mataffär där skådespelare utklädda till romska tiggare kommer att be kunden Mållgan om monopolpengar.

Men vi har sparat det allra bästa till sist: Den generöst konstruerade brevlådan, jämte kinesiska muren det enda mänskliga byggnadsverk som är synligt från rymden!

Med tankens hastighet tar det bara millisekunder att resa från Bengtzbo till Helgeandsholmen. Där kan du i lugn och ro stifta lagar medan du unnar dig allt som andra bengtzboende njuter av.

Det där lilla extra.

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin, Nour El Refai och duon Filip & Fredrik.