Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, vill att invandringens kostnader redovisas. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, vill att invandringens kostnader redovisas.  Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sökes: Billiga invandrare. Finnes: Moderaterna.

Publicerad

Ankan har hittat Blocket-annonsen från ett parti med sikte på statsministerposten 2018.

SATIR | ANKAN.

SÖKES: Bättre begagnad person.

På grund av ökad konkurrens i tävlingen "Blåbrunaste gänget på Helgeandsholmen" vill vi kraftigt sänka kostnaderna för invandringen. Tyvärr är det INGEN i Sverige som pratar om de problem som invandring för med sig, ett faktum som många väldigt högröstade personer har tjatat om oavbrutet i böcker, tidningar, tv-debatter och på internet under de senaste 20 åren.

På förekommen anledning söker vi därför efter kostnadseffektiva personer som vill etablera sig i vårt land. Du bör vara mellan 25 och 35 år gammal, ensamstående och välutbildad. Helst bör du ha en universitetsexamen i medicin, bioteknik, telekom eller kärnfysik. Därtill har du friska tänder, saknar ärftliga sjukdomar och lär dig flytande svenska inom 8-10 veckor.

Eftersom vi inte vill tjafsa med facket (än) bör du vara asylsökande. Något slags tråkigt trauma bör du alltså ha på ditt cv, dock inget som föranleder psykiatriska kostnader eller kan orsaka stressrelaterad sjukskrivning, sen ankomst, dålig andedräkt eller annat asocialt beteende.

Om du mot förmodan önskar fortplanta dig förutsätter vi att dina barn håller en låg samtalston, ej sliter på dagismöbler eller skolmateriel och tidigt går med i fältbiologerna, scouterna eller jämförbar organisation.

Förtur ges om du är väldigt bra på fotboll, tennis eller längdskidor (i sistnämnda fallet tar vi gärna emot din ansökan redan under kommande vecka).

FINNES: Världens bästa, vackraste och mest generösa land.

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag