Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SM i lättkränkhet inleds i Skåne. Nu!!

Teddy Nilsson.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommunstyrelsens tillträdande ordförande i Svalöv Teddy Nilsson (SD) vill förbjuda regnbågsflaggan ”Nu!!” eftersom den ”ifrågasätter heteronormen”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR. Året är 2019 och SM i lättkränkthet arrangeras i Skåne. Staffanstorp tog tidigt täten genom att kränkas av böcker på bibliotek, även om domardiskussionerna pågår om huruvida det är äkta kränkthet eller bara vanlig rasistisk aktivism.   

Men att bli kränkt av en flagga som till skillnad från alla andra flaggor på jorden, vill inkludera alla människor oavsett etnisk, religiös eller sexuell identitet, är minsann en bedrift. Hur kan man toppa det här?

Ankan inser att nyckeln är att som Teddy Nilsson sluta tolka flaggor och symboler som påbud och gemenskaper, och i stället som uteslutningsförsök.

Skåneflaggan är förstås illa ute. Hittills har den hedrat en skånsk gemenskap, men från och med Nu!! ifrågasätter den svensk överhöghet och kränker resten av riket. Även den svenska flaggan är illa ute – den uppfanns ju som ett separatistiskt alternativ till Dannebrogen och har alltför länge ifrågasatt dansknormen i Skåne. 

FN-flaggan är givetvis också en kränkning, den innehåller fredssymboler som ifrågasätter krigsnormen. Rullstolssymbolen på toaletter är särskilt hemsk. Förr kunde vem som helst pinka där och symbolen berättade om extra tillgänglighet. Men Nu!! bör vi högtidligen kränkas om vi inte har någon funktionsvariation – och bittert känna byxan vätas när vi inte hinner i tid till en symbolneutral mugg. 

Ja från och med Nu!! kommer elcyklister också kränkas av cykelbanornas symboler som saknar batterier, medan moderata toppolitiker kränks av ett folkbokföringsregister som ifrågasätter bidragsnormen. SJ kränks förstås av sin egen tidtabell, som utesluter verklighetens tåg. 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin, Nour El Refai och duon Filip & Fredrik.