Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Släpp Erlandsson loss det är vår!

Eskil Erlandsson. Foto: SVEN LINDWALL

Alla politiker kan få silkessnören, utom Eskil som får en elstöt med boskapsstören. 

Ankan försvarar den gamla landsbygdsministern som nu har jagats ut ur politiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ANKAN | BRUNST. De säger att Eskil har tafsat på fyra riksdagsledamöter. Ankan finner detta otänkbart. 

För det första: De är alla fyra moderater – det är alltså uppenbart att de bara är besvikna över brustna alliansringar. Centerns envisa Nej till fascismen blev aldrig Hej-Jimmie-du-är-helt-okej. Klart de är förbittrade.

För det andra: Det rör sig om fyra kvinnor. Såna är ju per definition hysteriska och intriganta. Tack och lov vet vi att Eskil bodde vääldigt länge hemma hos sin mamma och lekte aldrig med de andra tjurarna och stångades han med. Han vet alltså inte hur man gör när man tafsar på en kvinna.

För det tredje: Om han nu har satt en hand på någons lår så kan tanken knappast ha varit att tafsa utan helt enkelt att motverka torr hud hos bordsgrannen med att smörja in litet salva. Alternativt ville han väl bara torka av sig nåt. Kan ha varit gräddsås.

För det fjärde: Detta med lår är inte trovärdigt. Vi vet att centerpartister föredrar helt andra styckningsdetaljer: rumpstek, gäddhäng och rostlock med slängkappa. Och Eskil är ingen lårkille. Han gillar spenar. 

För det fjärde: Det må vara kvinnodagen men det är också mars, när kåta kattor skrika och hyndorna råma i brunst. Skulle då inte en gammal jordbruksminister få kasta sig ut i parningsleken? 

Vad är väl en vår utan Eskils orrspel? 

Som en midsommar utan Anders Borgs snorrspel.

Vilket leder oss till det femte: Elefanten i rummet. De fyra vittnena är inte bara kvinnor och moderater, de är också ... människor. Alla vet vi hur mycket Eskil slet med sitt inre på den här punkten. Om vittnesmålen hade kommit från Tuppe Galupp, Hare Palt, Kisse Mjau eller Kossa Muh hade det varit en helt annan sak:

https://www.youtube.com/watch?v=IBrybugODSA

 

Nej, Eskil har oförtjänt stötts ut ur flocken och Ankan ber därför om att få sörja hans politiska karriär genom att citera W.H. Ådens berömda begravningsdikt: 

 

Bestryk alla spenar, slicka alla sår

tysta din hund med en bit av ett lår

Raka din stia och kratsa ditt bås

ett kvack från en gås 

en kvigas flås

med salva vi smörjer ditt krås

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och Nour El Refai.