Medelklassen hade ångest redan på Titanic

Publicerad

Det började som en skakning på nedre däck, dumpucko.

SATIR | ANKAN. 

När "Titanic" körde in i ett isberg skrek många i panik. Eller letade efter livbåtar. Eller försökte desperat få tag på kaptenen för att hitta en lösning.

Men inte alla. Långtifrån alla.

Vissa bestämde sig för att förneka det som alla såg. Båten var inte alls på väg att sjunka.

"Ibland kommer det in vatten", sa de bara. "Det är inget att göra åt. Ibland sjunker fartyg ner lite sådär, det strömmar in en massa vatten genom hålet i sidan, men sen så rinner det tillbaka ut i havet och båten flyter upp till  igen. Sluta vara så alarmistiska!"

Andra höll visserligen med om att båten höll på att sjunka, men var ändå inte särskilt oroliga.

"Det finns väl värre problem. Däckstolarna är jäkligt obekväma. Och snacksen i baren var för salta. Kan vi inte prata om det i stället?"

Nere på tredjeklassdäcket vrålade människor av skräck. Några livbåtar fanns inte till dem och de flesta kunde inte heller simma.

Men på förstaklass tyckte en passagerare, en äldre man, att det var riktigt roligt att "Titanic" sjönk.

"Det ska bli skönt med lite iskallt vatten som omväxling", sa han och skrockade. "Ett nattdopp friskar alltid upp!"

En besättningsman kom rusande och meddelade att båten skulle kapsejsa om ungefär trettiotvå minuter.

"Sluta ha sån medelklassångest", sa en ung kvinna kränkt. "Vi är trötta på att höra om hur GODA du och dina vänner är. Dumpucko! Vi måste åka in i FLER isberg, så vi kan utveckla en teknik för BÄTTRE båtar!"

Båten sjönk djupare. Barnen skrek. Vattnet var bitande, skärande kallt.

Fartygsorkestern spelade.

Men flaggan den går i topp.

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag