Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Koll på krisen? Här är Akademetern för juli 2018

KULTURSIDANS AKADEMETER
Ankan

Det är lätt att tappa kollen på Svenska Akademiens kris. Med Ankans högst subjektiva värdeskala kan vi regelbundet mäta av situationen för De Aderton.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR | ANKAN. Krisen i Svenska Akademien tycks aldrig ta slut, med ständigt nya avhopp, anklagelser, medieutspel och kungliga ingripanden. För att få en daglig uppdatering på svängningarna har Ankan skapat Akademetern, ett verktyg för dig som snabbt vill få koll på De Adertons dagsform.

Akademetern kommer att uppdateras tills krisen är över, eller tills Akademien kollapsar.

Akademetern går från gladaste grönt – vilket skulle innebära att Sveriges viktigaste kulturinstitution är fulltalig, välfungerande och skandalfri – till larmfärgen röd, som betyder att Akademien är upplöst.

Dagens Akademeter:

De senaste nyheterna är bara dåliga för Akademien i dess nuvarande skick: förutom den pågående rättsprocessen mot den åtalade kulturprofilen meddelar nu Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med Financial Times att han kan tänka sig att vägra ge Svenska Akademien – som självmant har beslutat sig för att inte dela ut ett Nobelpris 2018 – några slantar att dela ut även 2019. I klartext: Glöm att ni får några pengar förrän ni skärper er.

I praktiken delar Svenska Akademien helt enkelt inte längre ut Nobelpriset i litteratur så länge den är dysfunktionell. Och inget – absolut ingenting – tyder på att de tre avhopparna återvänder eller Horace Engdahl avgår.

Akademetern för den 2 juli 2018 är röd – långt ner i diket, bara snäppet ovanför den totala katastrofen.

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och Nour El Refai.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!