Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akademetern – är krisen möjligen över?

KULTURSIDANS AKADEMETER
Ankan

Det är lätt att tappa kollen på Svenska Akademiens kris. Med Ankans högst subjektiva värdeskala kan vi regelbundet mäta av situationen för De Aderton.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR | ANKAN. Krisen i Svenska Akademien tycks aldrig ta slut, med ständigt nya avhopp, anklagelser, medieutspel och kungliga ingripanden. För att få en daglig uppdatering på svängningarna har Ankan skapat Akademetern, ett verktyg för dig som snabbt vill få koll på De Adertons dagsform.

Dagens Akademeter:

Akademetern för den 31 augusti 2018.

Skrällbeskedet att Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Akademien har fått Akademetern att svänga vilt! Även efter att Danius och Englund försökt få svansen att lyfta sig några centimeter över parkettgolvet med fredagens utspel, är det tydligt att de möjligen – möjligen – alltså jätteeventuellt kanske så småningom om ni har en jäääävla tur – kan tänka sig att bidra till att rösta in nya ledamöter.

Och röstas det in nya ledamöter är det oväsentligt om de tre avhopparna återvänder till arbetet. Vägen till en restaurerad Svenska Akademien ligger ändå lika öppen som ett nysopat Stortorg efter att sista turistbussen åkt hem, och Horace Engdahls nästa snapsvisa lär gå i gladaste dur.

Akademeterns pil pekar nu mot en glädjestrålande Alice Bah Kuhnke. Kanske får hon ändå avsluta sin tid som kulturminister med att se Sveriges tyngsta kulturinstitution segla i hamn?

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och Nour El Refai.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!