Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälp mig Gunnar Axén, jag har fått parasiter!

Foto: TOMMY PEDERSEN

Gunnar Axén, styrelseordförande i Allra och före detta riksdagsledamot för (m), anser att undersköterskor som inte gynnas av skattsänkningar är parasiter som lever på andras arbete. 

ANKAN vet mycket väl hur jobbigt det är att vara full av ohyra.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR. Åh, Gunnar! Jag har fått så många parasiter i fjäderdräkten, kan du plocka dem åt mig? Kolla, där under vingen sitter indrivningsföretagen Klarna och Svea och leker bank med sin spegelbild, och på andra vingen sitter bankerna själva på rad, som i ett pärlband och diar räntor och grisgråter över skatten. Skatten på mitt blod. Under bakbenen hittar du fondmäklarna från Robur som skövlar regnskog åt mig med mina pensionspengar, och kolla här, runt hela nacken på mig: bemanningsföretagen som stjäl min lön och undergräver min trygghet. Om jag visar dig mitt anus är du då gullig och plockar ut riskkapitalisterna åt mig? De är de där svullna rackarna. Och de politiska karriärkåtbockarna vars fläskpensioner jag försörjt så länge? Hoppsan är du en av dem?

Skärmdump från twitter.Foto: Twitter

Förlåt, jag tänkte bara att du är rätt man för jobbet. Dina händer är ju så lena, dina fingrar så smidiga trots din ålder. För du har ju aldrig använt dem till att arbeta med. Aldrig bytt en kateter, torkat en nödställds rumpa, matat en döende människa eller hållit hennes hand, medan de smärtstillande medlen dunkar i din halvreumatiska rygg. Nu kanske du tycker att nätverka som senior kommunikationsrådgivare i en herrbastu, flytta aktieinnehav efter ett möte och floskla om synergier på en bolagsstämma är ett rejält mycket mer dagsverke än att lyfta, vända, vårda och känna med människor i nöd? Jag förstår i så fall att du är ovan – allt det du gjort i ditt liv är ju mungöra. Inte ett finger har du behövt lyfta, så dina lena händer borde verkligen vara i mint condit ... 

Nämen vad säger du!? Är dina händer helt tillbakabildade!? Kusligt!

Men du, plocka mina parasiter med munnen vetja! Jag ser ju vilket kraftfullt verktyg den är - så många tänder i den, bakom de yttre och inre käkarna, så många tungor. Så många slurpande snablar.

Ja, kom Gunnar, kom min lilla parasit och visa mig vad du går för.

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin, Nour El Refai och duon Filip & Fredrik.