Ankan är Expressen Kulturs satirspalt. Foto: EXP TECKNARE
Ankan är Expressen Kulturs satirspalt. Foto: EXP TECKNARE

Mitt alldeles egna flyglarm

Publicerad

Var befann du dig i söndags kväll, när larmet gick över Stockholm? Ankan fanns posterad på balkongen – vinfryntlig och redo att ge upp på ett ögonblick.

I går vid 22-tiden, medan lugnet sänkte sig över huvudstaden, vädret just såg ut att ordna upp sig och semestervinet äntligen kommit i glasen från norr- till söderort, befann sig nationen plötsligt i krig. Eller var det en allvarlig brand? Ett gasutsläpp? Ett akut hot mot vår vattenförsörjning?

Hos mig satte paniken in direkt. Att Hesa Fredrik tutade över staden på en söndagskväll kunde bara innebära runt ett tjugotal olika saker. 

Jag bestämde mig snabbt för att ge upp vid alla tänkbara scenarier, men rattade ändå in P4, informationskanalen vi medborgare ska använda strax efter att alla fönster förseglats. Där spelades Lykke Li. På P1 sommarpratade Janne Josefsson om saker man måste få säga i det här landet utan att kallas för rasist. 

Allt kändes liksom FÖR vanligt. Typisk avledningsmanöver. Ubåtar stod nog redan på kö vid Slussen.

Jag behövde sanning och sekundsnabb nyhetsrapportering. Stängde ned statsfinansierade medier och begav mig till Twitter och Facebook. 

Här flashades det redan in i varje dåligt upplyst hörn av min oroliga själ. Jag kastades mellan hopp, förtvivlan och nervöst fnittrande. Men kakofonin lugnade mig.   

Krav ställdes. Skämt skrevs. Mängder av människor vrålade om att de saknade ordentlig information. Det var tydligt att samhällsviktiga funktioner fortfarande jobbade för högtryck. 

Efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap backat ut på banan med en förklaring till krisläget – det var något "handavandefel", någon slags mänsklig faktor som delvis nog var någon annans fel men som givetvis var olycklig och alldeles säkerligen kommer att utredas i all oändlighet – kunde vi tillsammans fokusera på det viktigaste: att kritisera medierna, att diskutera vem som hade gjort mest fel och minst rätt, vilka hemsidor och betalväggar som hade fungerat. Samt hur.

Några påpekade att misstag som det här gav dem minnen av faktiska krig, riktiga flyglarm. Det fäste väl inte riktigt om jag ska vara ärlig. Handhavandefel eller inte, det här larmet var mitt, ingen annans.

 

Ankan är Expressen Kulturs satirspalt.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag