Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glöm inte att en kritvit kille kan känna sig bortkommen

Foto: W8MEDIA / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Ankan noterar att allting är relativt. Särskilt rasismen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Visst var det fel av Derek Chauvin att ta livet av George Floyd, men man får inte glömma att hade det varit tvärtom så hade det nästan varit ännu värre.

Visst är det fel att vita poliser sätter sig på svarta män så att de kvävs till döds, men man får inte glömma alla de vita poliser som faktiskt reser sig upp efter en stund.

Visst är det fel med strukturell rasism, men man får inte glömma att en kritvit kille från Djursholm kan känna sig bortkommen om han börjar spela basket i Rinkeby.

Visst är det fel med århundraden av metodiska övergrepp, men man får inte glömma att det inte är så himla trevligt för omgivningen om man protesterar för häftigt mot dem.

Visst var det fel med det amerikanska slaveriet, men man får inte glömma att det hade varit lika fel om det hade varit afrikaner som hade tagit européer som slavar.

Visst är det fel att vita har norpat åt sig och exploaterat de svartas funkrytmer, men man får inte glömma den omvända basismen.

Visst betyder svarta liv något, men man får inte glömma att vitas rätt att påpeka självklarheter också betyder något.

Visst är det fel att begå övergrepp mot medborgare, men man får inte glömma att det är lika fel att begå undergrepp mot motborgare.

Visst är det fel att det amerikanska rättssystemet håller våldsamma polismän om ryggen, men man får inte glömma ett enskilt tillfälle en gång som jag har läst om på internet då det inte hände.

Visst är det fel att presidenten för en stormakt försvarar våldsmonopolets övertramp, men man får inte glömma att Michael Jordan verkar rätt otrevlig i den där dokumentärserien och han är ju faktiskt svart så vad sa ni nu då?

Visst är det fel när den vita överheten förtrycker den svarta underklassen, men man får inte glömma att det är rasistiskt att dela upp ”svarta” och ”vita” så det är faktiskt lika rasistiskt att påpeka det.

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan 1984. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och Nour El Refai.