Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett hovsamt anklagande

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En 67-årig herre, som av någon anledning kallar sig kung, snäser av en SVT-reporter och kräver att det public serviceföretag som denne representerar ska hålla sig till sanningen för en gångs skull.

En 70-årig dam, som av någon anledning kallar sig drottning, stämmer ett antal tidningar för att de publicerat en nidbild som antyder att hon försöker sopa sin fars nazistiska förflutna under mattan.

En 31-årig kvinna, som av någon anledning kallar sig prinsessa, uttrycker sin upprördhet över att kvällstidningarna publicerar bilder av henne, bikiniklädd, på Seychellerna tillsammans med en kotlettkammad 38-årig hedgefondmäklare som hon nyligen gift sig med.

Alla tre förväntar sig att deras personliga integritet ska respekteras som vore de vilka människor som helst utan konstiga titlar. Någonting har de uppenbart missförstått. Det är ju på grund av sina titlar som de inte är som andra människor. De har fått dem genom födsel eller giftermål. Ingen av dem har förvärvat dem genom meriter.

Vill de behandlas som andra människor kan de ju helt enkelt avstå från den besvärande titulaturen och låta sig uppslukas av den anonyma massan, där ingen av dem skulle ha lämnat ett avtryck som varat ens så länge som 15 minuter. Möjligen kunde 31-åringen fått något säsongsjobb som fotomodell för HM. För 67-åringen och 70-åringen funnes nog inte större hopp än att i en bortklippt sekvens bli filmade som bakgrundsmumlande tårtätare i ett kritiskt reportage om äldrevården i "Uppdrag granskning".

 

Jag har förstått att det är respektlöst att säga du till en 39-årig företagare i gymbranschen, som av någon anledning kallar sig prins, sedan han gift sig med en 35-åring som av någon anledning kallar sig kronprinsessa.

Tillsammans i ett intimt ögonblick har 39-åringen och 35-åringen lyckats avla en dotter, dessvärre med ett så kallat tronföljdsexem, vilket den medicinska vetenskapen ännu inte har funnit bot för.

För att 1-åringen, 39-åringen, 35-äringen, 31-åringen, 38-åringen, 67-åringen och 70-åringen ska få leva resten av sina liv i eftersträvad anonymitet, krävs att vi gör oss värdiga vårt medborgarskap och slutar att tro på både storken och tomten.

Eller åtminstone någon av dem.