Den kluvna näbbens talan

Publicerad

Framtidens historieskrivare kommer inte att ange årtalen efter en så irrelevant företeelse som Kristi födelse. De kommer i stället att tala om F.I och E.I - tiden före respektive efter Internet. (Då förutsatt att klimatförändringarna inte ställer all framtida historieskrivning på huvudet.)

Människorna som levde vid Kristi födelse hade - undantaget någon kung och ett par tre vise män - inte en aning om att en ny tideräkning just hade tickat i gång i ett stall i Betlehem. Hur annorlunda är det inte i dag! Majoriteten av jordens befolkning känner vibrationerna av ett paradigmskifte ända upp i hjärn- och stjärthalvorna. Vi lever dagligen och stundligen redan i två verkligheter - ett före och ett sedan.

Det illustrerades tydligt i gårdagens DN. På ledarsidan hävdar kolumnisten (en finare sorts krönikör) Richard Swartz att ett avböjande av en invandrarkritisk annons i en privatägd papperstidning vore att likställa med censuren i kommunismens Östeuropa. Swartz låtsas helt omedveten om att den hämningslösa yttrandefriheten - låt vara registrerad av både NSA och FRA - formligen rasar i de sociala medierna.

 

På nyhetssidorna hävdar krönikören (en simplare sorts kolumnist) Emanuel Karlsten att det han skriver i papperstidningen inte har minsta betydelse för dem som använder sociala medier för att kalla till manifestationer mot rasismen. Karlsten låtsas helt omedveten om att samma sociala medier har gett rasisterna all den "förnekade" yttrandefrihet som nu får dem att känna luft under vingarna.

Swartz och Karlsten är inga idioter. Men de lever inte i samma verkligheter. Det är det som får båda att framstå som tondöva och skumögda halvidioter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag