Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den kluvna näbbens talan

Framtidens historieskrivare kommer inte att ange årtalen efter en så irrelevant företeelse som Kristi födelse. De kommer i stället att tala om F.I och E.I - tiden före respektive efter Internet. (Då förutsatt att klimatförändringarna inte ställer all framtida historieskrivning på huvudet.)

Människorna som levde vid Kristi födelse hade - undantaget någon kung och ett par tre vise män - inte en aning om att en ny tideräkning just hade tickat i gång i ett stall i Betlehem. Hur annorlunda är det inte i dag! Majoriteten av jordens befolkning känner vibrationerna av ett paradigmskifte ända upp i hjärn- och stjärthalvorna. Vi lever dagligen och stundligen redan i två verkligheter - ett före och ett sedan.

Det illustrerades tydligt i gårdagens DN. På ledarsidan hävdar kolumnisten (en finare sorts krönikör) Richard Swartz att ett avböjande av en invandrarkritisk annons i en privatägd papperstidning vore att likställa med censuren i kommunismens Östeuropa. Swartz låtsas helt omedveten om att den hämningslösa yttrandefriheten - låt vara registrerad av både NSA och FRA - formligen rasar i de sociala medierna.


På nyhetssidorna hävdar krönikören (en simplare sorts kolumnist) Emanuel Karlsten att det han skriver i papperstidningen inte har minsta betydelse för dem som använder sociala medier för att kalla till manifestationer mot rasismen. Karlsten låtsas helt omedveten om att samma sociala medier har gett rasisterna all den "förnekade" yttrandefrihet som nu får dem att känna luft under vingarna.

Swartz och Karlsten är inga idioter. Men de lever inte i samma verkligheter. Det är det som får båda att framstå som tondöva och skumögda halvidioter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.