Bokmässan: Därför portar vi Svenska Akademien

Ankan – Expressens satirspalt.
Bokmässan stänger nu dörrarna till De Aderton.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Sara Danius är kritisk till Bokmässans beslut.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

I ett oväntat utspel meddelar Bokmässan i Göteborg att Svenska Akademien inte längre är välkomna som utställare. Detta efter flera kontroverser och samröre med misstänkt allvarlig kriminalitet. Artikeln uppdateras.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.


Hela pressmeddelandet följer här:


PRESSMEDDELANDE: SVENSKA AKADEMIEN NEKAS STÄLLA UT PÅ BOKMÄSSAN 2018


Tidigare i veckan presenterade Bokmässan i Göteborg sitt beslut att neka Nya Tider att ställa ut 2018. Nu går man vidare och portar även stiftelsen Svenska Akademien, en ljusskygg gruppering med säte i Stockholm, som på sistone har granskats i medierna.

– Flera författare och förlag har hört av sig till oss och uttryckt sin oro över deras medverkan, säger Frida Lekman, vars uppdrag som tf mässansvarig löper över mässan 2018.

– Genom en samlad bedömning har vi kommit fram till att även Svenska Akademien nekas att ställa ut.

I sociala medier har kritiska röster höjts mot Svenska Akademien, som anklagas för att vara en "sektliknande" och "helt jävla sjuk" kulturinstitution. Stiftelsen sägs bland annat dela ut stora summor pengar till tvivelaktiga ändamål, och ska enligt uppgift lyda under diverse traditioner och regler instiftade på 1700-talet. De påstås också ha koppling till misstänkt allvarlig kriminalitet.

Frida Lekman anser att Svenska Akademiens otydliga organisation och suspekta ekonomiska förehavanden gör det svårt att acceptera dem som en seriös aktör.

– Bland annat kan man tydligen inte avsluta sitt medlemskap i Svenska Akademien när man en gång blivit invald, påpekar Frida Edman. Den typen av tvångsanslutning strider mot Bokmässans värdegrund.

Dennis Wilander, reporter på Expo, har i flera år granskat Svenska Akademiens verksamhet:

– De kallar sig för "De Aderton" men den hårda kärnan är sannolikt betydligt färre än så. Många extrema rörelser försöker ju verka större än de är. Samtidigt vet vi att många kulturintresserade svenskar attraheras av den här typen av verksamhet, som man i hemlighet beundrar. Det finns nog ett stort mörkertal av anhängare.

Sara Danius, den 55-åriga kvinna som kallar sig "ständig sekreterare" i den verksamhet som nu får stanna hemma från Göteborg, är kritisk till Bokmässans beslut:

– Det finns ju olika aktörer som inte gillar vår närvaro, som vill att svenskt kulturliv ska vara en lekstuga där alla tycker likadant, säger Danius och påpekar att beslutet är en tragisk förlust för samhällsdebatten.

– Vi är stolta över att representera en elitistisk genikult med rötter i feodalismen. Men vissa är tydligen rädda för att höra sanningen om grundläggande teman och intertextuella förbindelser i Gunnar Ekelöfs författarskap.


För mer information, kontakta

Frida Lekman, frida.lekman@bockmassan.se


ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf.