Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är du klar med Kundera i kissblöjan, Naddebo?

Ankan.
Jonas Naddebo.
Foto: EERO HANNUKAINEN/TT / EERO HANNUKAINEN TT NYHETSBYRÅN

Ankan prövar den nya tillgängligheten till unik litteratur på originalspråk från Internationella biblioteket i Stockholm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR. Det har länge rått slaktmånad i Bibliotekssverige. Men i Stockholm sker under kulturborgarrådet Jonas Naddebos styre (C) en ovanlig slakt. En Särimner-slakt, där Internationella biblioteket på något sätt går stärkt ur det att man kastar ut dem, kasserar tusentals böcker och sparkar all kompetent personal (det kan tänkas att nån polare från byggsektorn ska få öppna friskola på finadressen). Först försökte han sälja in det hela som en satsning. När ingen köpte det kränger han nu styckdetaljerna som ”ökad tillgänglighet.” 

Nej, böckerna bränns inte, de åker i en stor kvarn och blöts upp och ... återvinns! Och titta här: Ankan får plötsligt pröva den nya tillgängligheten – hemma hos Naddebo i Vasastan!

”Åh Naddebo du har så fint här, blankt karriärkakel på golvet och kromade floskelytor. Ja det är så härligt med tillgänglighet. Jag ser att du klickat hem följetongen om den hemlöse pojken Sanmao, den som väckte kritikern Viola Baos förundran för kinesiska tecken. I all fall en liten del av den. I formen av ett cornflakespaket. Och titta den unika baskiska poesin och de dyra kymriska sagorna för barn, gör det nåt om jag häller ur sumpen i vasken och torkar kaffefiltret så att det blir lättare att läsa? 

Underbart. Får jag låna muggen? Tack.

Du? Bildningsbödel Naddebo? Är det okej om jag bajsar med öppen dörr? Det är min nysatsning för ökad tillgänglighet. Hoppsan, där kom forskningen ut, som jag fick sån fin tillgång till imorse. 

Du? Bildningsbödel Naddebo? Jag måste verkligen säga att Arnošt Lustig gör sig särskilt väl som dubbelt tvåmilllimeters. Men den koreanska och makedoniska litteraturskatten funkar bättre på Serlas sträva budgetpapper. River skönt liksom, passar kärvheten i deras 1700-talslegender. Åh ...  kolla ... här är ju slutet på kapitel tre i ”Varats olidliga lätthet”.

Du? Bildningsbödel Naddebo? Har du läst klart Milan Kundera i de här i kissblöjorna, eller kan jag låna hem dem? I tillgänglighetens namn?”


ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin, Nour El Refai och duon Filip & Fredrik.