Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ankans sura midsommar – allt är förbjudet

Ankan.
Ål.Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Ankan vill fira midsommar ordentligt men det får man väl inte göra längre i det här jävla landet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR. I över tusen år har Ankans midsommartradition legat fast, nu är den hotad. 

Allt vi vill är ju att i dagbräckningen ljustra en ål, knäppa en varg och under muntra pedofilskämt dra ett par bloss på en uteservering medan vi flätar blommor till en krans. 

Allt vi vill är att packa dieselbilen med ftalater och dra ut till pörtet där vi fuskbidragsbor och lajka Blondbella när hon boostar piskrapps-Qatar med en flygskamlös selfie på stranden i Doha.

Allt vi vill är att trä könvisande huvudbonader på våra döttrar och dra runt dem kring en lövklädd jättepenis medan vi sjunger sånger om vår hederskultur om bockande pojkar, nigande flickor och illegala aborter på Jungfruskär. 

Allt vi vill är att lämna sommarkatten åt räven och läsa högt om kurrekurreduttar och chokladbollar på originalspråk. 

Allt vi vill är att stryka litet säldödarfärg på båten, hissa regnbågsflagg på tomten och Sojvetflagg på Täbys kommunhus. Allt vi vill är att kunna ta en sup på sjön, ta våra kolleger på rattarna och ratta sportbilen in i EU-parlamentet. Allt vi vill är att hoppa i galen badtunna, trä litet fulräkor på spett, göra helikoptern på en strand, lägga sju sorters 3D-klitorisar under huvudkudden och drömma om Lenin.  

Men det får man väl inte säga längre i det här jävla landet. 

Allt vi vill är för böveln bara att få lägga några djurdelar på en engångsgrill, riva upp pottgratten med estrellarycket och sippa sillspad med sugrör av plast.  Allt vi vill är att få sova på en ockerhyreförläggning utan varmvatten, med våra barn trygga intill oss. Allt vi vill är sitta utanför Ica och tigga i vår förnedring om en skopa dyrköpt medlidande.

Men det får man väl inte göra längre i det här jävla landet. 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin, Nour El Refai och duon Filip & Fredrik.