Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Angels in America" går i mål med den äran

Angels in America del 2: Perestrojka. Christoffer Svensson. Foto: Jenny Baumgartner.
Angels in America del 2: Perestrojka. Christopher Lehmann. Foto: Jenny Baumgartner.
Angels in America del 2: Perestrojka. Staffan Göthe, Christoffer Svensson. Foto: Jenny Baumgartner.
Angels in America del 2: Perestrojka. Staffan Göthe, Thérèse Brunnander. Foto: Jenny Baumgartner.

 

Tony Kushner kallade "Perestrojka" för en komedi.

Maria Edström ser den andra delen av "Angels in America" och får syn på den verkliga ängeln.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TEATER. Den stora disco-bollen som snurrade i första delen av Dramatens ”Angels in America” ligger nu stilla på scengolvet, festen är över - dansarna, glammet är borta. Där ”Millenium” börjar med en rabbin som kärleksfullt beskriver den amerikanska drömmen, inleds ”Perestrojka” av en gammal bolsjevik som varnar för kaos ”om ormen som ömsar skinn inte först fått ett nytt”.

Tony Kushner kallar själv ”Perestrojka” för en komedi; änglar nedstiger i ett drömspel fyllt av fantasier och förväxlingar. Här trivs regissören Farnaz Arbabi som fisken i vattnet efter en lite trevande första del. 

Razmus Nyströms aids-sjuke Prior

Spelet har stramats åt runt de två paren, vars begär, sjukdomar och kriser tvinnas runt varandra, Razmus Nyströms aids-sjuke Prior alltmer lik en profetisk tiggare medan hans svekfulle älskare, David Arnesens Louis får till det med ”republikan-mormon-smygbögen” Joe, renhårigt spelad av Christoffer Svensson

Kvinnorna imponerar: Marall Nasiris exakta porträtt av Joes hustru Harper som reser sig på nio – med viss hjälp av Lotta Tejles Hannah, Joes motsägelsefulla mor som kastat sig i väg från Salt Lake City till New York. 

Thérèse Brunnanders ängel

Thérèse Brunnanders mångkönade ängel är ett mirakel, tillika hennes Ethel Rosenberg (av Roy Cohn dömd till elektriska stolen) som dyker upp som en liten impertinent vålnad i den sjuke Cohns morfinfantasier. Staffan Göthes Cohn blir nästan komisk i sin ihärdiga jävlighet.

Men styckets verkliga ängel är Christopher Lehmanns underbara tolkning av Belize, Roys sjuksköterska, en svart gay man, en queen med örhängen och rosa tröja, bitska repliker och ett hjärta av guld. Som ”inte behöver älska Amerika” utan drömmer om en ”kreolvärld” utan kön eller ras. 

Pjäs om Trump

Arbabis änglar går i mål med den äran i pjäsens hoppfulla slut; i en ny värld där muren fallit och aids-medicin finns. Men i paradiset lurar ormen utan nytt skinn, redan från början har Kushner skrivit in den där framåtblickande osäkerheten. Nu ska han skriva en pjäs om Trump – bäva må framtiden. . 

 

Teater

Angels in America – Del 2

"Perestrojka"  

Av Tony Kushner

Översättning Nils Gredeby

Regi Farnaz Arbabi

Elverket Dramaten, Stockholm

Speltid 3.15

 

 

 

Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida. Läs hennes texter här.