Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas Ekström: Google-koden

Andreas Ekström bok om Google har vuxit fram i dialog med sina läsare. Karin Olsson välkomnar en kritisk granskning av kunskapsmonopolet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Google inte bara låter som ett oförargligt babygurgel. Google vill också framstå som din gulliga kompis. Alla leksaker får du använda hur mycket som helst, helt gratis. Man kan väl inte annat än att jollra förtjust? Människor världen över lägger obekymrat sina digitala liv i händerna på detta hemlighetsfulla jätteföretag. Det är faktiskt smått infantilt.

 Andreas Ekströms Google-koden startade som en gästkrönika i Expressen mitt under bloggbävningen mot FRA-lagen. Han jämförde myndighetens nya befogenheter med nätgigantens övervakning. Reaktionerna blev starka. Plötsligt framstod det så tydligt att ”goda Google” får oss att acceptera villkor, som på vilken annan plats förutom framför tangentbordet, skulle kännas bisarra.

 Jämför till exempel verksamheten med att en svensk entreprenör byggde den mest fantastiska infrastruktur för resor: höghastighetståg, helikopterservice och en fet förbifart Stockholm. Inga dyra biljetter, inga vägtullar. Bara att packa väskan. Enda betalningen är att allt du har för dig till, från, och under turen lagras i kommersiellt syfte. Räkna med att din sexuella läggning, politiska åsikter, snart hela din tillvaro, kan ringas in. Jamenvisst, herr konduktör!

 Googles ambition att digitalisera det mänskliga vetandet kan identifieras som ett modernt sätt att föra arvet från biblioteket i Alexandria vidare. En universell kunskapsbank, där all världens information finns tillgänglig och sökbar. Så fantastiskt. Men precis som i Borges berömda novell Biblioteket i Babel är det inte bara den dröm det låter som. Googles höga kvalitet och exceptionella innovationsförmåga gör att företaget tillåts kvantifiera och kartlägga allt mer. Det liknar digital monopolism, och sorteringen sker under en förment objektivitet.


En paradox med Google-koden är att den delvis lanseras som en väckarklocka. Trots det känner man sig ändå förhållandevis tacksam över att det är just Google som har charmat oss. Grundarna Sergey Brin och Larry Page är fullblodsakademiker som träffades på Stanford. Deras förhållningssätt är liberalt. Krav på att plocka bort konspirationsteorier och annan sörja från internets kloaker, möts med attityden att dåliga data bara kan bekämpas med mer och korrekta data.

 En av få saker som har standardprogrammerats att inte fångas upp i sökningarna är hur man får tag i färdigskrivna universitetsuppsatser. Där gick gränsen! Dock måste självklart den graverande censuren i Kina nämnas, som länge gav Googles motto ”Don´t be evil” en obehaglig bismak.

 Boken är välskriven och underhållande, samtidigt författad på konventionell reportageprosa. Desto mer nyskapande är sättet som den växte fram på. Kapitel lades ut på författarens blogg, så att läsarna kunde granska och tipsa. Ekströms tjänstledighet för att skriva finansierades också till stor del av mecenater och genom försäljning av föreläsningar. Detta liknar Googles egen affärsmodell: var en schyst snubbe, be om lite och ge mycket tillbaka. Många bäckar små leder till cash flow. Om alla mediemoguler hade varit så klarsynta på nätet skulle tidningsbranschen i dag förmodligen ha sluppit att befinna sig på ett ekonomiskt sluttande plan.

 Som en Google för dummies, i positiv bemärkelse, är Andreas Ekströms reportage lysande. Svenskar som har minsta intresse av informationssamhällets anatomi måste dissekera Google och då kommer denna bok att bli ett grundläggande redskap. Och visst duger den också för nätnördarna, även om det finns exempel på utländsk facklitteratur som har kommit närmare källorna.

 Knäcker då Ekström koden? Jag skulle säga ja, så gott det nu går. Han erbjuder en nykter dechiffrering, i stället för det vanliga gullandet med de balla killarna i San Francisco. Det räcker långt.

FAKTA

ANDREAS EKSTRÖM | Google-koden | Weyler förlag, 250 s.