Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Lundins mordhistoria är uppfriskande

Nadia Hussein, Mikaela Ramel, Linda Kulle, David Rangborg, Anna Carlson, Jacob Ericksson, Jesper Feldt.
Foto: Micke Sandström
Anders Lundin och delar av ensemblen i "Ett skri i natten".
Foto: Micke Sandström/Creative commons

Anders Lundin debuterar som dramatiker på Uppsala stadsteater.

Loretto Villalobos ser en mordhistoria där misstagen spelar en viktig roll.

RECENSION | TEATER. På Uppsala Stadsteater debuterar nu Anders Lundin som dramatiker med mordmysteriet "Ett skri i natten" i regi av Hans Marklund. Två familjer samlas på Stanley Mansion för att göra upp om ett arv, men så börjar deltagarna mystiskt försvinna en efter en. Åtminstone är det vad vi som publik tror att vi ska se, men innan ridån går upp dyker scentekniker Sara upp (Nadja Hussein) med ett meddelande från teaterchefen: Halva arbetslaget har blivit matförgiftade så nu ska scenmaskineriet skötas av fem man för lite. The show must ju go on.

Allt går åt helvete

”Coarse acting” är konsten att spela teater trots att allt håller på att gå åt helvete. Eller som Michael Green, författare till genrens viktigaste manual, The Art of coarse acting, skriver: ”Det är att kunna alla sina repliker, men inte i vilken ordning de kommer.” Illusionsmomentet för publiken består i att vi ska tro att missarna oavsiktliga. 


LÄS MER – Loretto Villalobos ser "Salieri vs Mozart" på Folkoperan i Stockholm


De småskaliga katastroferna sätts in nästan omedelbart och de blir bara värre och värre. Scenografin trillar sönder, rekvisita är på fel plats och ljudeffekterna på fel tidpunkt. För att upprätthålla illusionen krävs en tajt och välrepeterad skådespelarensemble, vilket vi också får. 

Anna Carlsson kommer alltid in på fel ställe, Jacob Ericksson blandar ihop stavelser på sina repliker och Gustav Levin har tappat sina glasögon. Göran Engmans luttrade men inkompetenta scentekniker är roligast tillsammans med Mikaela Ramels överspelade hysterika.  

Melodramatiska mordmysterier

Det är gjort med mycket kärlek till 30-talets melodramatiska mordmysterier och duon Lundin och Marklund verkar väl förtrogna med de klichéer som det ständigt hänvisas till i texten. Även om metateatrala farser vid det här laget är ganska utnötta så är den här föreställningens oförställda fånighet väldigt uppfriskande. Och alla lustigheter till trots behåller den faktiskt en ådra av spänning. Var det hembiträdet som mördade advokaten i biblioteket med salongsgeväret?


Loretto Villalobos är kritiker på Expressens kultursida.


Teater

Ett skri i natten 

Av Anders Lundin och Hans Marklund

Regi Hans Marklund

Uppsala stadsteater

Speltid 2.10 t.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.