Nordingråkonstnären Anders Åberg med en av sina träskulpturer. Han blev 72 år. Foto: MARCUS ENGSTRÖMNordingråkonstnären Anders Åberg med en av sina träskulpturer. Han blev 72 år. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Nordingråkonstnären Anders Åberg med en av sina träskulpturer. Han blev 72 år. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Världen fick komma till Häggvik. Foto: MARCUS ENGSTRÖMVärlden fick komma till Häggvik. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Världen fick komma till Häggvik. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Timret, pipan, kartan. Foto: MARCUS ENGSTRÖMTimret, pipan, kartan. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Timret, pipan, kartan. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Ett ungerskt hus står uppe vid skogsbrynet på Mannaminne. Foto: MARCUS ENGSTRÖMEtt ungerskt hus står uppe vid skogsbrynet på Mannaminne. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Ett ungerskt hus står uppe vid skogsbrynet på Mannaminne. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
En tunnelbanevagn står uppställd på Mannanminne. Foto: BEA TIGERHIELMEn tunnelbanevagn står uppställd på Mannanminne. Foto: BEA TIGERHIELM
En tunnelbanevagn står uppställd på Mannanminne. Foto: BEA TIGERHIELM
En Trabant bland bilarna i Teknikens hus. Foto: MARCUS ENGSTRÖMEn Trabant bland bilarna i Teknikens hus. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
En Trabant bland bilarna i Teknikens hus. Foto: MARCUS ENGSTRÖM

Han visade att det var helt okej att hålla på

Publicerad

Konstnären Anders Åberg har avlidit. Musikern och artisten Sara Parkman skriver om livsverket som formade en generation vid Höga kusten.

IN MEMORIAM | ANDERS ÅBERG. En tisdagskväll i januari sitter jag på Riksteaterns stora finlandsfärja till teaterhus i Hallunda utanför Stockholm och möts av nyheten om att konstnären Anders Åberg avlidit. Att säga att han är anledningen till att jag i vuxen ålder får arbeta med konst vore att ta i, men hans livsverk har definitivt format en generation ungar som vuxit upp runtom Höga kusten och lärt oss att konst och kaos – det är helt okej grejer att hålla på med.

Ett uppror mot allt vad präktig kulturpolitik må innehålla

Tillsammans med sin hustru Barbro har han under 40 års tid byggt upp Mannaminne i Häggvik i Nordingrå, förmodligen Sveriges mest brokiga och minst pedagogiska friluftsmuseum. En anarkistisk motpol till Skansen, ett uppror mot allt vad präktig kulturpolitik må innehålla och en alldeles salig och fantasifull lekplats utan gränser. 

Allt hör ihop

En plats som visar att allt hör ihop på det ena eller andra viset; som ungerska bondgårdar, spårvagnar från Norrköping, en mammut i naturlig storlek, farfars gamla segelbåt, landskapsakvareller, en jättestor skiftnyckel, dragspelsmuseum, krattor, en kinesisk paviljong, skulpturer, restaurang och ibland tradjazzfestivaler och så vidare till stjärnstopp. Anders sa “Kan man inte resa till hela världen får man ta världen hit” och nog tog han världen till Häggvik, om än på ett ibland inte så behändigt vis.  

För det må tilläggas att Anders nog var en typisk karl för sin generation:  En 40-talist född i Stockholm som flyttar norrut och med gott självförtroende lyckas genomföra sitt livsprojekt till mångt och mycket tack vare sin hustru Barbro som i alla år stått med kassaboken och hållit ordning. 

Lennart Jähkel tittar ut

Dödsbudet kommer och Lennart Jähkel tittar ut ur logen och säger “Men du, är det inte han som smyckat tunnelbanan i Solna?” Jovisst, och inrikesterminalen på Arlanda och på Fria Teatern i Högdalen hänger gamla affischer som han har gjort – från deras storhetstid på 1970-talet. 

 

LÄS MER – Fäboland lyfter fram den kvinnliga historien

 

Anders Åbergs offentliga utsmyckningar finns lite här och där i den stad som jag en gång flyttade till och är som en sällsamt trygg påminnelse om livet och historierna från Ådalen och Ångermanland. Men likväl som han finns representerad i det vi kallar Sveriges centrum valde han att skapa tanke, kaos och konst mitt i periferin. Och det må vara hans största livsgärning i tider då urbaniseringen stoltserar med sin eviga vinst.

Mannaminne är ett barnaminne av att leka i lagom farliga övergivna ångbåtar. Ett tonårsminne som sommarjobbande servitris till busslaster med semestrande pensionärer från mellersta Norrland. Och ett kvinnominne om en plats som aldrig tillåtit sig att vara enbart symbol.

Hanna Ryggens visdomsord

Mannaminne har i kraft av sin existens sagt ja till att livet är spretigt, fyllt med allmogeglädje och saker som inte är på rätt plats men ändå blir en helhet.

Textilkonstnären Hanna Ryggen sa “Vad ska vi bruka våra händer till? Det goda”. Det gjorde Anders Åberg och det blev ett kaos vi alla får leka i. Tack.

 

Av Sara Parkman

Sara Parkman är musiker, kompositör och dramatiker. Hon är aktuell med Riksteaterns "Sång till välfärden" som har premiär i Sollefteå i början av mars.

 

TV – Lär dig folkmusik med Sara Parkman och Samantha Ohlanders

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag