Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amnesty: Navalnyj har inte tagit avstånd offentligt

FÄNGSLAD. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har fängslats i Ryssland, sedan man misslyckats med att förgifta honom till döds.
Foto: SERGEY PONOMAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
Anna Johansson, tf generalsekreterare, Amnesty Sverige

Amnesty har fått massiv kritik sedan de valt att frånta Aleksej Navalnyj hans status som samvetsfånge på grund av gamla uttalanden. 

Anna Johansson, tf generalsekreterare i Sverige, svarar här på Stig Fredriksons och Ulrika Knutsons artikel i Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Ryska myndigheter har fängslat Aleksej Navalnyj av politiska skäl. Det råder inga tveksamheter om att domen mot honom är politiskt motiverad. Amnesty kommer fortsätta att kräva att han omedelbart och ovillkorligen friges.

Termen samvetsfånge använder Amnesty för att benämna personer som har fängslats på grund av sin tro, sin politiska övertygelse eller sin etniska eller sexuella tillhörighet – förutsatt att personen inte har använt våld eller förespråkat våld eller hat. Vissa av Aleksej Navalnyjs tidigare uttalanden överskrider gränsen för hatpropaganda och han har inte tagit avstånd från dem offentligt. 

Amnesty anser alltså fortfarande att Aleksej Navalnyj är orättvist fängslad.

Amnestys internationella sekretariat har tillsatt en internutredning för att kartlägga vad som hänt och vad som fallerat. Vi behöver skapa klarhet om hur det gick till när organisationen valde att benämna Aleksej Navalnyj samvetsfånge vid gripandet i januari i år, och hur det gick till när vi beslutade att sedan inte göra det. Helt uppenbart är att misstag begåtts.

När det gäller begreppet samvetsfånge myntades det av Amnesty när organisationen bildades i början av 60-talet, då vi enkom arbetade med rätten till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet samt rätten till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Idag arbetar Amnesty med alla mänskliga rättigheter, och organisationen har gradvis breddat kriterierna för vem som kan benämnas som samvetsfånge. 

Det krävs inte att en person benämns som samvetsfånge för att Amnesty ska kämpa för hens frigivning. Det gör vi ofta. Amnesty anser alltså fortfarande att Aleksej Navalnyj är orättvist fängslad för att bland annat ha använt rätten till yttrandefrihet i sitt fredliga oppositionsarbete och i sitt arbete mot korruption i Ryssland. Detta har inte förändrats. Amnestys kampanj för att få Aleksej Navalnyj, och alla andra som fängslats godtyckligt i Ryssland enkom för att de fredligt använt sig av sin yttrandefrihet och mötesfrihet, fortsätter med oförminskad styrka.


Av Anna Johansson
Anna Johansson är tf generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=79573&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.