Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ämbetet är ju lite av en äktenskapskross"

Historikern Peter Englund.
Foto: Alexander Mahmoud

När Peter Englund vill mota depressionen i grind spelar han "I turn to you" med Mel C från Spice Girls.
Eric Schüldt möter Peter Englund i ett öppenhjärtigt samtal om livet och ämbetet i Svenska Akademien.
– Att ha detta som ett nio till fem-jobb och pendla och ha småbarn hemma. Att få ihop de där delarna det varit mycket svårare än jag trodde, säger Englund i det nya avsnittet av "60 minuter".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Efter sex år som ständig sekreterare i Svenska Akademien avgår snart historikern Peter Englund. I Expressen Kulturs podcast "60 minuter" avslöjar han för programledaren Eric Schüldt att det emellanåt har varit tufft.

– Det här är ju en påfrestning för alla inblandande. Jag tror inte att Gustav III riktigt hade en pendlande småbarnsförälder med blöjbarn hemma i åtanke när han såg framför sig den ständige sekreteraren som han skrev in i stadgarna 1786.

Men det var inte det som Englund på förhand fruktade mest, som blev det svåraste.

– Att vara chef och ha personalansvar, läsa bokslut, ha det stora ekonomiska ansvaret. Det är inte det som är det svåra. "Varat" är det svåra, inte "görat".

– Det här ämbetet är ju lite av en äktenskapskross. Det har varit det mest oväntat svåra.


Eric Schüldt har närstuderat några av Peter Englunds listor på hans Spotify-profil, där det finns mycket opera och klassisk musik. Men han har också "torsdagslistan" med ett rent populärkulturellt innehåll, som Lady Gaga.

– När jag kommer från Gyldene freden och ska skriva klart anteckningen, som protokollet kallas, då är man så där lite småfull, man har druckit snaps och vin och klockan är vid halv tio på kvällen. Då har jag torsdagslistan.

Han har också en lista för att hålla demonerna borta, med låtar som Doris Days "Que sera, sera" och "I turn to you" med Mel C från Spice Girls.

– Den där kom till någon gång när jag hade en rätt svår depression faktiskt.

Peter Englund berättar om den tid då han febrilt letade hemma efter slutstycket till det tjänstevapen som han förvarade i bostaden.

– Jag hade verkligen ställt till det för mig själv och efter ett tag såg jag ingen annan riktig utväg. Det var inte så att jag hade tänkt skjuta mig, utan det där är ett sätt att trösta sig, att leka med tankarna. Det kan vara trösterikt att veta att i den här klippan finns en dörr och jag kan öppna den och kliva ut när jag vill.