Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Amanda Svensson

Han förvandlar London till en galen rasande stad

Guy Gunaratne
Foto: DAVID LEVENSON / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Foto: ATLAS
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN

Hans explosiva berättarstil om ett London på 48 timmar blev ett omedelbart genombrott.

Amanda Svensson ser i Guy Gunaratnes debut en storslagen roman som förtjänar sin framgång.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. 2013 mördades den brittiske soldaten Lee Rigby oprovocerat på öppen gata i sydöstra London. Gärningsmännen var två unga män med nigerianskt påbrå, motivet enligt deras egen utsago att utkräva hämnd för de muslimska liv som tagits av den brittiska militärmakten. Denna tragiska händelse, och den uppiskade antimuslimska stämning som följde på den, är utgångspunkten för Guy Gunaratnes lyriskt rappa kollektivroman ”I en galen rasande stad”. Boken är hans debut, men belönades med flera priser då den kom ut i Storbritannien.

Det är en koncentrerad, explosiv berättelse som sträcker sig över inte mer än två dygn. I centrum står ett löst sammanhållet kompisgäng, killar av olika etnisk och kulturell bakgrund men med det gemensamt att de är dem som ”de flesta andra bara kände till som oväsendet längst bak i bussen.”

Röst ges också åt en äldre generation, den så kallade Windrush-generationen, som immigrerade till Storbritannien under en tid som var på en gång annorlunda och väldigt lik dagens, präglad av drömmar och drömmens motstånd: den iskalla brittiska rasismen. ”I en galen rasande stad” är trots sitt pulserande driv inte en berättelse om framåtrörelse eller utveckling – det är en berättelse om att springa på stället och boxas med luften, om London som en loop där allt rör sig i extrem hastighet men ingenting egentligen händer.

Gunaratne skriver med ett storartat schvung, på ett språk som pendlar nästan sömlöst mellan det lyriskt högstämda och ett annat slags mer gatunära poesi (Erik MacQueen har här gjort ett suveränt översättningsarbete). Ibland slår romanen, som många Londonskildringar, onekligen över i ett slags pliktskyldigt romantiserande av det smutsiga och stökiga som känns påklistrat, men det är sällan. Som helhet är ”I en galen rasande stad” en imponerande debut – stilsäker, språkligt driven, gripande från sida ett. 

ROMAN

GUY GUNARATNE

I en galen rasande stad

Översättning Erik MacQueen

Atlas, 348 s.

Amanda Svensson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är ”Ett system så magnifikt att det bländar”. I tv-spelaren nedan gästar Isak Skogstad Kultur-Expressen och talar om sin debattbok om den svenska skolan.