Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Almedalens DJ-battle hånas av riktig DJ: "Vad fan pågår?"

Kristdemokraternas Jakob Forssmed publiksurfar under Dagens Medias DJ-battle 2015
Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll, Alice Bah Kuhnke och Anders Ygeman representerar de rödgröna på Almedalens DJ-battle 2015
Foto: SVEN LINDWALL
DJ-battle i Visby 2015

Det breda civilsamhället har länge sett mellan fingrarna med festernas fest för medie- och politikeliten: Almedalsveckans DJ-Battle. 

Men när arrangören registrerade själva begreppet hos Patent- och registreringsverket exploderade musikvärlden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Årets Almedalsvecka är snart över oss. Med den en av politik- och medieindustrins mest skruvade stunder: DJ-battle. Evenemanget går ut på att institutioner (bland dem Expressen, vars glada getingar ofta kapar festen) skickar upp representanter på en scen för att vifta med händerna. Tänk Magdalena Andersson studsandes till Håkan Hellström, eller en Alex Schulman som försöker sjunka genom scengolvet medan "We will rock you" dånar ut över Kallbadhuset i Visby. 

Detta sker framför några tusen rödmosiga före detta elevrådsordföranden. Eller som vi kallar dem till vardags: Sverige politiska och mediala elit. 

Dagens Media patenterar DJ-battlet

Något skivspelande från deltagarna verkar sällan förekomma – det sköts av en inhyrd DJ. På så sätt är detta "DJ-battle" så långt ifrån termens ursprungliga betydelse man kan komma – att battla bakom skivspelare är en central del av hiphopkulturen. 

Lite förvånande är det därför att Dagens Media, branschtidningen som ordnar denna giganternas kamp, nu gått till Patent- och registreringsverket för att varumärkesskydda termen ”DJ-battle”. 

– Som jag förstår det ger det oss ensamrätt till varumärket DJ-battle i eventsammanhang, säger Dagens Medias chefredaktör Niclas Rislund till ett annat branschorgan, Dagens Opinon

Ett "fuck you" till medierna

Reaktionerna från det övriga samhället på DJ-battlandet i Almedalen brukar vanligtvis likna det förlägna rodnande som uppstår när en vinfnittrig förälder dansar på en fest. 

Men efter att arrangören gått till PRV har många inom musik- och kulturvärlden ilsknat till på sociala medier. 

"VAD. FAN. PÅGÅR" startade den legendariska Stockholms-DJ:n Sleepy en uppmärksammad Twitter-rant om hur mediebranschen och politiker "pissar på dj-kulturen". Utbrottet toppas av med en hälsning till Dagens Media: "Från botten av mitt hjärta: FUCK YOU".

Journalisten Fredrik Edin föreslår att Vladimir Putin "kan få Gotland, ett knippe nazister, den svenska roséborgerligheten och rättigheterna till ordet Dj-Battle alldeles gratis," medan aktivisten Nabila Abdul-Fattah skriver: "Wow att ni inte skäääääms. Nivån på pinsamheten och fullständiga respektlösheten."

Roséminglet ledigt att köpas

Många oroar sig också över Sveriges alla hårt battlande DJ:s. Riskerar de att bli stämda av en mediechef med siktet inställt på att ta över hiphopklubbar från Ystad till Haparanda? 

Martin Berger, jurist på Patent- och registreringsverket, kan sprida lugn i den frågan. I en intervju påpekar han att varumärket bara är skyddat i två klasser, som båda innefattar "events" och möten, men inte underhållning och nattklubbsverksamhet. 

– Varumärken som registreras måste vara särskiljande, och inte rent beskrivande. Man kan registrera "Kaffe" som namn på ett par jeans, men inte som en dryck. "DJ-battle" kan alltså inte registreras för underhållning eller musiktjänster.

I ert register verkar begreppet "rosémingel" ledigt. Skulle jag kunna skaffa mig ensamrätt på den sortens fester?

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, men spontant tror jag inte att "rosémingel" går att registrera som varumärke för festtjänster.

2017 är ett splittringens år bland Sveriges tjattrande klasser. Fraktionsstriderna rasar överallt. Debatten kring bokmässan har redan givit upphov till minst två alternativa mässor. 

Så varför inte ett alternativt DJ-battle i Almedalen nästa vecka? En mörk källare i Visby, fylld med medelålders DJ:s i splitternya sneakers som spelar skivor precis som det ska göras. Medan eliten minglar vidare på gatuplan.


Emil Arvidson är medarbetare på Expressens kultursida.