Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt står stilla i Ola Nilssons nya bok

Ola Nilsson.
Foto: Sofia Runarsdotter / Natur & Kultur
”Vittring”.
Jens Liljestrand.
Foto: OLLE SPORRONG

Men sina berättelser från jämtländska Hammerdal har Ola Nilsson gjort sig ett namn inom genren ”glesbygd noir”.

Jens Liljestrand väntar förgäves på en väg bort från det misantropiska mörkret och misären.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Hammerdal är en tätort i norra Jämtland omkring sju mil norr om Östersund, vackert beläget vid en sjö. Sara Lidman hade i många år sitt lantställe där, ditlockad av vännen och konstnären Berta Hansson, och här grundlades med deras hjälp ett slags konstnärskollektiv.

Men den svenska författare som har gjort mest för att sätta Hammerdal på kartan är Ola Nilsson, som tillbringade sina skolår i den lilla orten och sedan länge är en väletablerad och kritikerrosad författare inom den genre som på Sara Lidmans 1950-tal kallades provinsialismen och numera går under namnet glesbygd noir. Ett mättat språk, en stark suggestionsförmåga och en obeveklig konsekvens präglar hans sparsmakade prosa – men nej, jag har aldrig riktigt gillat den.

I den nya romanen ”Vittring” går vi tillbaka till 1986 och det omaka tonårsparet Sigrid och Ilian. Sigrid är den brådmogna och vackra 15-åringen som ägnar sig åt sexuellt självskadebeteende men är på väg till gymnasiet inne i stan, bort från misären. Ilian är 19-åringen längst ner i hierarkin, son till en alkoholist, fast i förnedringen. Nyheten om Sigrids graviditet sätter saker i rörelse.

Här finns också en irriterande hantverksmiss.

Det finns ett ödesmättat tempo som ger boken ett mörkt driv; man sträckläser den. Ändå känns det repetitivt och misantropiskt för den som förgäves väntar på en nytändning i detta författarskap, där pojkarna super och flickorna blir gruppvåldtagna och ingen någonsin tar sig bort. Ofrivilligt (?) parodiska rader som ”Känslan av fattigdom och meningslöshet kunde inte släppa sitt tag om honom och det gjorde honom ännu mera missmodig” känns nästan självporträtterande.

Här finns också en irriterande hantverksmiss när tidslinjen trasslas till så att boken envist refererar till en gårdag som ägde rum i förrgår, gissningsvis för att författaren har skrivit till en sekvens i bokens mittparti.

Inte för att det spelar någon roll på en plats där allt ändå står och stampar.ROMAN

OLA NILSSON

Vittring

Natur & kultur, 195 s.Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78816&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.