"Allt handlar inte om dig, Antje Jackelén"

Ärkebiskop Antje Jackelén.
Foto: Cornelia Nordström
Sofia Lilly Jönsson.

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver i SVD att Twitter har blivit en "domstol och avrättningsplats".

Sofia Lilly Jönsson tycker att ärkebiskopen framstår som pinsamt självömkande.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I en debattartikel i SVD misstänker ärkebiskop Antje Jackelén att ”en manlig bloggare” gett sig på henne för att hon är kvinna. Att ingen ska behöva anklagas för någonting så allvarligt som sexism utan att kunna försvara sig under eget namn bekymrar inte styrelseordföranden för landets största organisation. Pusselbiten behövs i historieskrivningen. Resten av artikeln bygger på ärkebiskopens läsning av en feministförfattare i USA som hon tar som identifikationsobjekt.

Bloggaren heter Patrik Pettersson. Han är präst i Svenska kyrkan. Hans blogg Kyrkliga Ting är en av de tålmodigaste och mest pedagogiska i den kristna idédebatt som kläms mellan politiska särintressen i vår tids offentliga strider om kyrkan. Gång på gång ställer prästen Patrik Pettersson frågor om teologi, om kyrkans ordning och bekännelse, men han får aldrig några svar från de som satta att leda hans kyrka. 

Såhär löd hans tolkning av sommarens händelser, det som ärkebiskopen tycker är sexism: 

”En präst blev mördad i en kyrka och vår ärkebiskop verkade mest tycka synd om sig själv för något någon skrivit på Twitter. Självömkande på ett i sammanhanget smärtsamt pinsamt sätt i stället för att uppbåda åtminstone en rudimentär grad av pastoral förståelse för de upprörda känslorna och i stället för att ta det kyrkliga och kristna ledarskapet på allvar med åtminstone ett försök att formulera ord av tröst, stöd och någon form av kristet hopp så tryckte ärkebiskopen stingsligt till med sedvanliga härskartekniker. Självkritiken lyser med sin frånvaro och det är alltid någon annan som har varit dum”.


LÄS MER: Debatten om "Mitt kors" visar hur splittrad Svenska kyrkan är

Svenska kyrkan klarar inte fler pseudodebatter

Den kulan visste var den tog. Rekylen blir alltså mer härskarteknik. Varken sitt namn eller ämbete fick han behålla i biskopens debattartikel.

Jag kan väl göra saken enklare då och som kvinna stämma in i den manlige bloggarens analys: jag tycker också att ärkebiskopen framstår som pinsamt självömkande.

Ärkebiskopen kunde ha använt sitt debatturtrymme i SVD till att diskutera angelägna frågor (kyrkohandboken, reformationsåret, någon av kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet om en månad, för att bara nämna något av allt som är aktuellt). I stället handlar det om att förut var det roligt att twittra, nu är det tråkigt.

Detta måste få ett slut. Svenska kyrkan har inte råd med fler pseudodebatter. Det är hög tid nu att börja bygga upp förtroendet man tappat den senaste tiden. Organisationen blöder medlemmar. Mörkertalet hos de som stannar men tappat lusten lär vara stort. Det handlar inte om pengar – Svenska kyrkan är redan alldeles för rik för sitt eget bästa. Det allvarliga är att människor känner sig osäkra på om det är värt att komma till kyrkan, om prästerna ändå bara bråkar. Hindra dem inte, säger Jesus.

Ta ditt pastorala ansvar, Antje Jackelén, och inse att det inte handlar om dig.


Sofia Lilly Jönsson

Kulturen@expressen.se 

Sofia Lilly Jönsson är kulturskribent och chefredaktör för tidskriften Evangelium.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.