Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Cornelia NordströmÄrkebiskop Antje Jackelén. Foto: Cornelia Nordström
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Cornelia Nordström
Sofia Lilly Jönsson.Sofia Lilly Jönsson.
Sofia Lilly Jönsson.

"Allt handlar inte om dig, Antje Jackelén"

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver i SVD att Twitter har blivit en "domstol och avrättningsplats".

Sofia Lilly Jönsson tycker att ärkebiskopen framstår som pinsamt självömkande.

I en debattartikel i SVD misstänker ärkebiskop Antje Jackelén att ”en manlig bloggare” gett sig på henne för att hon är kvinna. Att ingen ska behöva anklagas för någonting så allvarligt som sexism utan att kunna försvara sig under eget namn bekymrar inte styrelseordföranden för landets största organisation. Pusselbiten behövs i historieskrivningen. Resten av artikeln bygger på ärkebiskopens läsning av en feministförfattare i USA som hon tar som identifikationsobjekt.

Bloggaren heter Patrik Pettersson. Han är präst i Svenska kyrkan. Hans blogg Kyrkliga Ting är en av de tålmodigaste och mest pedagogiska i den kristna idédebatt som kläms mellan politiska särintressen i vår tids offentliga strider om kyrkan. Gång på gång ställer prästen Patrik Pettersson frågor om teologi, om kyrkans ordning och bekännelse, men han får aldrig några svar från de som satta att leda hans kyrka. 

Såhär löd hans tolkning av sommarens händelser, det som ärkebiskopen tycker är sexism: 

”En präst blev mördad i en kyrka och vår ärkebiskop verkade mest tycka synd om sig själv för något någon skrivit på Twitter. Självömkande på ett i sammanhanget smärtsamt pinsamt sätt i stället för att uppbåda åtminstone en rudimentär grad av pastoral förståelse för de upprörda känslorna och i stället för att ta det kyrkliga och kristna ledarskapet på allvar med åtminstone ett försök att formulera ord av tröst, stöd och någon form av kristet hopp så tryckte ärkebiskopen stingsligt till med sedvanliga härskartekniker. Självkritiken lyser med sin frånvaro och det är alltid någon annan som har varit dum”.

 

LÄS MER: Debatten om "Mitt kors" visar hur splittrad Svenska kyrkan är

Svenska kyrkan klarar inte fler pseudodebatter

Den kulan visste var den tog. Rekylen blir alltså mer härskarteknik. Varken sitt namn eller ämbete fick han behålla i biskopens debattartikel.

Jag kan väl göra saken enklare då och som kvinna stämma in i den manlige bloggarens analys: jag tycker också att ärkebiskopen framstår som pinsamt självömkande.

Ärkebiskopen kunde ha använt sitt debatturtrymme i SVD till att diskutera angelägna frågor (kyrkohandboken, reformationsåret, någon av kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet om en månad, för att bara nämna något av allt som är aktuellt). I stället handlar det om att förut var det roligt att twittra, nu är det tråkigt.

Detta måste få ett slut. Svenska kyrkan har inte råd med fler pseudodebatter. Det är hög tid nu att börja bygga upp förtroendet man tappat den senaste tiden. Organisationen blöder medlemmar. Mörkertalet hos de som stannar men tappat lusten lär vara stort. Det handlar inte om pengar – Svenska kyrkan är redan alldeles för rik för sitt eget bästa. Det allvarliga är att människor känner sig osäkra på om det är värt att komma till kyrkan, om prästerna ändå bara bråkar. Hindra dem inte, säger Jesus.

Ta ditt pastorala ansvar, Antje Jackelén, och inse att det inte handlar om dig.

 

Sofia Lilly Jönsson

Kulturen@expressen.se 

Sofia Lilly Jönsson är kulturskribent och chefredaktör för tidskriften Evangelium.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag