Karl Ove Knausgård. Foto: Tommy Pedersen
Karl Ove Knausgård. Foto: Tommy Pedersen

"Alla män som träffar en kvinna undrar hur det är att ligga med henne"

Publicerad

Eric Schüldt möter Karl Ove Knausgård i femte avsnittet av "60 minuter".

 

Här hittar du alla programavsnitt – eller ladda ner det senaste avsnittet. Här finns programmet på Itunes.

#5 Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård är en av Skandinaviens främsta författare och befinner sig just nu mitt uppe i sitt internationella genombrott. Han är också aktuell med essäsamlingen "Själens Amerika".

För "60 minuters" programledare Eric Schüldt talar han om godhet, sexualitet och problemet när det moraliskt korrekta tar över.

Knausgård berättar också om hur han snarare styrs av känslan än förnuftet. Beslutet att skaffa fyra barn är delvis ett resultat av det.

– Det låter och ser mycket ut, men för oss är det ju individer med namn. Jag gillar det där med att bara handla och inte tänka.

Knausgård uppehåller sig en lång stund vid moral och godhet.

 

– Kan man skapa ett stort konstverk och samtidigt vara en god människa? Jag har alltid velat försöka vara en god människa. Men för att skriva "Min kamp", jag säger inte att det är ett stort konstverk men det krävde i alla fall en massa arbete, så kunde jag inte vara god. Då hade jag inte kunnat skriva det. Det var så många moraliska konflikter.

– Om det viktigaste för mig var att vara god hade jag inte kunnat skriva det, säger han i podden.

Han talar också om att det finns en nymoralism i de skandinaviska länderna. I Oslo gick det ett sus genom publiken när han i somras intervjuades av The New Yorker-kritikern James Wood.

 

– Vi började prata om blicken på kvinnor och mansroller och jag sa till honom: du vet ju lika bra som jag att alla män som träffar en kvinna tänker "undrar hur det är med att ligga med henne". Det är nästan det första man tänker på.

– Då tänkte jag att i Sverige hade jag inte kunnat säga det, där hade publiken buat. Då hade jag uppfattats som kvinnoförnedrande, sexualiserande, som objektifierande av kvinnor. Men kom igen, liksom.

Han sammanfattar resonemanget med:

– När gapet blir för stort mellan vad man bör göra, vad som är moraliskt korrekt, och hur det egentligen är, har vi problem

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag