Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Alla män som träffar en kvinna undrar hur det är att ligga med henne"

Karl Ove Knausgård.
Foto: Tommy Pedersen

Eric Schüldt möter Karl Ove Knausgård i femte avsnittet av "60 minuter".


Här hittar du alla programavsnitt – eller ladda ner det senaste avsnittet. Här finns programmet på Itunes.

Karl Ove Knausgård är en av Skandinaviens främsta författare och befinner sig just nu mitt uppe i sitt internationella genombrott. Han är också aktuell med essäsamlingen "Själens Amerika".

För "60 minuters" programledare Eric Schüldt talar han om godhet, sexualitet och problemet när det moraliskt korrekta tar över.

Knausgård berättar också om hur han snarare styrs av känslan än förnuftet. Beslutet att skaffa fyra barn är delvis ett resultat av det.

– Det låter och ser mycket ut, men för oss är det ju individer med namn. Jag gillar det där med att bara handla och inte tänka.

Knausgård uppehåller sig en lång stund vid moral och godhet.


– Kan man skapa ett stort konstverk och samtidigt vara en god människa? Jag har alltid velat försöka vara en god människa. Men för att skriva "Min kamp", jag säger inte att det är ett stort konstverk men det krävde i alla fall en massa arbete, så kunde jag inte vara god. Då hade jag inte kunnat skriva det. Det var så många moraliska konflikter.

– Om det viktigaste för mig var att vara god hade jag inte kunnat skriva det, säger han i podden.

Han talar också om att det finns en nymoralism i de skandinaviska länderna. I Oslo gick det ett sus genom publiken när han i somras intervjuades av The New Yorker-kritikern James Wood.


– Vi började prata om blicken på kvinnor och mansroller och jag sa till honom: du vet ju lika bra som jag att alla män som träffar en kvinna tänker "undrar hur det är med att ligga med henne". Det är nästan det första man tänker på.

– Då tänkte jag att i Sverige hade jag inte kunnat säga det, där hade publiken buat. Då hade jag uppfattats som kvinnoförnedrande, sexualiserande, som objektifierande av kvinnor. Men kom igen, liksom.

Han sammanfattar resonemanget med:

– När gapet blir för stort mellan vad man bör göra, vad som är moraliskt korrekt, och hur det egentligen är, har vi problem


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Ny podcast

"60 minuter" är Expressen Kulturs nya podcast med radioprofilen Eric Schüldt. Det är en exklusiv intervjuserie i tio delar med Sveriges största kulturpersonligheter.

Lyssna på "60 minuter" på Expressen.se/kultur eller via Itunes. Tidigare gäster: Gösta Ekman, Kristina Lugn, P O Enquist och Karin Mamma Andersson.

Programmets hashtag är #60minuter. Du kan också mejla Eric Schüldt på 60minuter@expressen.se.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.