Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla förlorar på tvisten om offentlig konst

Offentlig konst är förvisso offentlig – men den får inte spridas till allmänheten hur som helst.
Foto: By Jssfrk (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Att göra foton på offentliga konstverk tillgängliga för en bred allmänhet har plötsligt blivit olagligt.

Björn Barr ser en rättstvist där alla framstår som förlorare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I närheten av min gata tronar en yppig kvinna bland fläderbuskarna: Händerna slingrade kring huvudet, ansiktet mot trädtopparna. Blygden trotsigt vänd mot de sporadiska Konsumbesökarna.

Hon heter "Melodi", och är en skulptur av konstnären Nils Sjögren – samme Nils som för övrigt var ordförande i Konstnärernas riksorganisation och professor vid Konstakademien i Stockholm 1931-1941. Därtill en av Isaac Grünewalds närmsta vänner.

Om det verkar som att jag skriver innantill, beror det på att så också är fallet. För några minuter sedan visste jag ingenting om det där konstverket. Men så besökte jag sajten offentligkonst.se – Wikimedia Sveriges databas för att uppmärksamma landets offentliga verk. Här kan du snabbt få fram verkets namn, upphovsman och tillkomstår. I vissa fall även en bild.

Den sortens folkbildning kan snart vara all.

I dag meddelade Högsta domstolen sitt beslut i tvisten mellan branschorganisationen Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) och Wikimedia Sverige. I korthet: Att tillgängliggöra och sprida fotografier av offentlig konst i så stor skala som Wikimedia har gjort, är ett brott mot den enskilda konstnärens upphovsrätt.

Lagtextens undantag

Att Wikimedia saknar kommersiellt syfte, och i stället finansieras via privata donationer, spelade ingen roll. Inte ens undantaget, där lagtexten slår fast att "konstverk får avbildas om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus", lyckades beveka domstolen.

BUS publicerade ett triumfatoriskt pressmeddelande på sin hemsida efter domslutet. Synd bara att alla andra förlorar: Konstnärerna, som sannolikt blir av med ett viktigt skyltfönster mot omvärlden. Allmänheten, som förlorar en av få konstallmänningar på nätet. Upphovsrättslagstiftningen, som än en gång framstår som hopplöst daterad.

Kanske hade Gene Wilders klassiska citat från "Willy Wonka och chokladfabriken" varit nog:

You get nothing! You lose! Good day, sir!


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.