Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla borde läsa den här spökhistoriska boken

Valeria Luiselli är född i Mexiko och bosatt i New York.Foto: DIEGO BERRUECOS / RÁMUS
"De tyngdlösa".
Annina Rabe är kritiker på Expressens kultursida.Foto: JENNIE SMITH / JENNIE SMITH/PRESSBILD

Mexikanska författaren Valeria Luiselli är en litterär sensation. Annina Rabe imponeras stort av hennes debutroman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. I varje liv pågår ett obestämt antal berättelser. Vårt förflutna blandar sig i det närvarande; ibland smygande, ibland mer påtagligt. Och den som läser skönlitteratur vet att romanerna och dikterna kan börja leva sitt eget liv inom en, ibland till den grad att de hotar att ta över. Litteraturen blir en berättelse av många i läsaren.

Mexikanska Valeria Luisellis debutroman inleds med ett citat från Kabbalan: ”Se upp! Om du leker spöke, förvandlas du till ett.” I ”De tyngdlösa” utgår berättelsen från en kvinna som gradvis börjar umgås lite för mycket med spöken. 

Mexico City

Hon är en ung tvåbarnsmor i Mexico City, i ett äktenskap som är trevligt men inte så värst mycket mer. Hon har svårt att finna sig tillrätta i sin nya roll som stadgad hustru och mamma. Tankarna driver tillbaka till tiden innan barnen, då hon var en rastlös själ i New York som arbetade på ett litet bokförlag och levde ett liv utan gränser vare sig det gällde vänner, sex eller att bejaka sina lätt kleptomaniska tendenser. 

Luiselli ställer det nuvarande mot det förflutna i korta sekvenser, presens mot imperfekt. En form som är föredömligt lätt att följa och därför inte tar fokus från det ringlande och associativa tankegods som romanen gradvis bygger upp. 

 

LÄS MER – Annina Rabe: Hennes utnyttjade djur kryper under huden

En poet på tunnelbanan

Under sin tid i New York utvecklar huvudpersonen ett intresse för den tämligen bortglömde mexikansk poeten och diplomaten Gilberto Owen, verksam i Harlem på 1920-talet. Hon försöker via diverse tjuvknep få honom utgiven på engelska, och hennes engagemang i honom övergår gradvis i ett slags besatthet. Owen börjar dyka upp på tunnelbanan, hans liv flätas mer och mer samman med hennes eget.

Om detta sitter den frustrerade tvåbarnsmamman och skriver en roman, i ett försök att bringa något slags narrativ ordning i sina olika världar. Men den fiktiva världen tar över mer och mer, och till slut är gränserna mellan henne och den döde poeten helt upplösta. 

Jordbävning

Samtidigt gör sig den påtagliga världen runtomkring henne påmind: barnen behöver henne, huset invaderas av kackerlackor och skakas till sist av en jordbävning. Men vi vet förstås inte om allt detta egentligen händer, eftersom vi inte vet vilken av berättelserna som är den mest ”sanna”. 

För det vi är med om är ju egentligen en romans tillblivelse. Valeria Luiselli formulerar dessa livets och litteraturens komplicerade grundvillkor på ett språk som är rent och lyriskt och ja, just tyngdlöst – lyhört tolkat av Anna-Karin Thorburn

Framför allt är Luiselli befriande lekfull trots det allvarliga uppsåtet. Ingen som umgås med spöken, litterära eller verkliga, bör missa denna verkligt fina roman om liv och skapande.

 

 

LÄS MER – Annina Rabe: Grattis på 100-årsdagen, älskade Finland!

 

ROMAN

VALERIA LUISELLI

De tyngdlösa

Översättning Anna-Karin Thorburn

Rámus, 168 s.

 

Annina Rabe är kritiker på Expressens kultursida. 

Läs fler texter av Annina Rabe här.

 

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med PM Nilsson och Göran Greider om bildningskultur och folkhälsa för barn. Programmet finns också som podcast