Alice Kassius Eggers. Foto: Stefan Tell
Alice Kassius Eggers. Foto: Stefan Tell

Alice Kassius Eggers: Det är bara regn

Publicerad

Salka Hallström Bornold läser Alice Kassius Eggers diktsamling Det är bara regn.

Alice Kassius Eggers. Är det hittepå, eller har mänskan faktiskt fått detta underbara författarnamn gratis? Helt i klass med Sigrid Combüchen. Ett namn som väcker hopp om litterär njutning.

Men Eggers debut-titel Det är bara regn är tyvärr en adekvat beskrivning: malström av infantila fraser. Ett tårfyllt kärleksbrev till en pojkvän som man misstänker har funnits på riktigt.

Det låter charmigare än vad det är.

Att göra litteratur på temat "minnen av en död kärlek" har provats förr, med goda resultat. Men Eggers är nu inte Joan Didion. En viss kaliber saknas. Däremot är det snarlikt Karin Ströms barmhärtigt glömda pekoral Feber. Samma ogenerade böjelse för att dränka läsaren i juvenila ordmassor, droppa namn från Stockholms medieplaskdamm, stapla scener utan dramaturgiskt värde på varandra. Bara det att Ström var just juvenil, då bara 23.

Hon var också smartare med referenserna. Vad The Cure, Weeping Willows och Per Hagman gör i en författarhjärna som fötts 1980 övergår mitt förstånd. Eller hur hon kan mena att meningar som "Jag tror att jag sa att hon inte skulle oroa sig, eller så sa jag att jag inte visste" är så enastående att hon låter dem stå ensamma på en hel sida.

Jag har läst bättre oneliners av gymnasieelever.

Det är elakt att dissa debutanter, jag vet. Men Eggers är ingen tonårspoet som bara behöver torka sig bakom öronen. Hon är vuxen och har en maktposition som kritiker på Aftonbladet. Jag tar för givet att det är på grund av det senare som manuset alls blev tryckt: det hoppingivande namnet.

 

Salka Hallström Bornold

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag