Foto: Lisa Mattisson Exp
 Foto: Lisa Mattisson Exp

Alice Bah Kuhnke har
inte kompetens nog

Publicerad

I morse intervjuades en svarslös kulturminister i P1. Gunilla Brodrej hör tunnorna skramla allt tommare.

Nej, det här går inte. Nästan oavsett vilken kulturbudget som har grupparbetats fram mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan Sverige inte ha en kulturminister som svarar så intetsägande i en intervju i Sveriges radio. Det är elva minuter ren plåga att lyssna på hur Alice Bah Kuhnke duckar för varenda relevant fråga som Johar Bendjelloul ställer i P1 Morgon. Minut för minut skalas löken. Vi hör att det är tomt där inne och vi gråter.

När intervjun kommer in på mediefrågorna svarar hon att behövs en "mediepolitik som är i takt med sin samtid".

När Bendjelloul frågar vad som kan göras när den lokala journalistiken försvinner svarar hon att det är viktigt med mångfald, demokrati och yttrandefrihet.

När det gäller ägandekoncentrationen i medierna svarar hon att det är viktigt med mångfald, demokrati och yttrandefrihet.

När det gäller medieutvecklingen med färre aktörer i Skåne svarar hon att det är en utmaning för mångfalden och yttrandefriheten.

Så håller det på.

När det gäller frågan om att redigera rasistiska stereotyper i äldre verk svarar hon att det värsta hon vet är att förenkla komplexa frågor samtidigt som hon hela intervjun undviker att svara på en enda komplex fråga.

Bendjelloul, med sin beundransvärt milda och samtidigt påstridiga intervjustil, vill veta vad hon konkret tyckte om att "negerkungen" klipptes bort ur Pippi-filmen och det kallar hon för en hypotetisk fråga.

Det är bara elva minuter. Men det ger en förkrossande bild av att Alice Bah Kuhnke ingenting kan. Hon saknar kulturell kärna.

Hon låter precis som Annie Lööf gjorde i början av sin bana fast hon har ersatt standardsvaren om de små entreprenörerna med sina floskler om yttrandefriheten.

Hon kan coachas att göra bättre intervjuer. Sluta prata om "verktyg", "utmaningar" och att demokratin är viktig för henne. Men posten som kulturminister är ingen lärlingsplats.

Hon har ingenting alls att säga om det som bygger en nation. I stället möter hon frågorna som en tjockhudad företagsledare inom det privata näringslivet. Som om hon har rätten att dölja sin affärsidé. Som om hon ens har någon.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag