Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alice Bah Kuhnke har
inte kompetens nog

Foto: Lisa Mattisson Exp

I morse intervjuades en svarslös kulturminister i P1. Gunilla Brodrej hör tunnorna skramla allt tommare.

Nej, det här går inte. Nästan oavsett vilken kulturbudget som har grupparbetats fram mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan Sverige inte ha en kulturminister som svarar så intetsägande i en intervju i Sveriges radio. Det är elva minuter ren plåga att lyssna på hur Alice Bah Kuhnke duckar för varenda relevant fråga som Johar Bendjelloul ställer i P1 Morgon. Minut för minut skalas löken. Vi hör att det är tomt där inne och vi gråter.

När intervjun kommer in på mediefrågorna svarar hon att behövs en "mediepolitik som är i takt med sin samtid".

När Bendjelloul frågar vad som kan göras när den lokala journalistiken försvinner svarar hon att det är viktigt med mångfald, demokrati och yttrandefrihet.

När det gäller ägandekoncentrationen i medierna svarar hon att det är viktigt med mångfald, demokrati och yttrandefrihet.

När det gäller medieutvecklingen med färre aktörer i Skåne svarar hon att det är en utmaning för mångfalden och yttrandefriheten.

Så håller det på.

När det gäller frågan om att redigera rasistiska stereotyper i äldre verk svarar hon att det värsta hon vet är att förenkla komplexa frågor samtidigt som hon hela intervjun undviker att svara på en enda komplex fråga.

Bendjelloul, med sin beundransvärt milda och samtidigt påstridiga intervjustil, vill veta vad hon konkret tyckte om att "negerkungen" klipptes bort ur Pippi-filmen och det kallar hon för en hypotetisk fråga.

Det är bara elva minuter. Men det ger en förkrossande bild av att Alice Bah Kuhnke ingenting kan. Hon saknar kulturell kärna.

Hon låter precis som Annie Lööf gjorde i början av sin bana fast hon har ersatt standardsvaren om de små entreprenörerna med sina floskler om yttrandefriheten.

Hon kan coachas att göra bättre intervjuer. Sluta prata om "verktyg", "utmaningar" och att demokratin är viktig för henne.  Men posten som kulturminister är ingen lärlingsplats.

Hon har ingenting alls att säga om det som bygger en nation. I stället möter hon frågorna som en tjockhudad företagsledare inom det privata näringslivet. Som om hon har rätten att dölja sin affärsidé. Som om hon ens har någon.


Följ Expressen Kultur på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.