Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice är anarkist på Bus i underjorden

<p>SPELET KAN BÖRJA. Alla får vara med och leka när Bus ger "Alice i underjorden"</p>

På Barnens underjordiska scen får alla vara huvudpersonen. Anna Håkansson blir glad av en teater som aldrig börjar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I snart 15 år har Bus varit en fristad för barn och vuxna som varit med och lekt fram allt från bokstavsmysterier till Strindbergs "Drömspel". Nu har turen kommit till Alice, vars Underland här döpts till Underjorden.

Innanför skyltfönstren på Bondegatan ser vi Alice krypa till kojs redan när vi köar för att komma in. Inte färre än tre små Alice har precis somnat när vi stiger in på Barnens underjordiska scen. Som så ofta på Bus är drömmen en väg ned i fantasins vindlande gångar som tar bokstavlig form i Bondegatans underland.

Bjuder på te

Det är bara att sluta ögonen, försöka haka på den stressade vita kaninen och ta rutschkanan ner i hans hål. Här är dukat till storartad tebjudning och den innehållsrika utklädningsgarderoben förvandlar oss alla till versioner av Alice. Redan förra året bjöds här in till provkalas med maskerad och nybakade scones.

Gångar och prång där vi släpps fria för egna upptäckter har sedan dess utökats med ännu fler hemlighetsfulla skogar, gnagare, hattverkstäder och varsamt inredda dockhus där teserviserna står redo.

I ett rum gråter Alice gånger två en sjö av tårar för att nästa gång jag trillar förbi blåsa såpbubblor som en liten Bus-besökare gör sitt bästa för att fånga med håv. I ett annat hörn låser en knodd in drottningen i fängelsecellen för att påpassligt släppa ut henne igen när klockan ringer för te. Så ska det visst lekas teater också och alla Alice har hunnit tränga ihop sig innanför pärmarna på den stora sagoboken när en snabelförsedd telning kommer inspringande och vrålar att hen har hittat drottningen. Genast tar dramat en ny vändning och alla Alice springer i väg för att finna henne medan en ängslig kanin frågar om teatern börjat.

Parallellt universum

På Bus är leken allt. Att stiga ned i denna underjord är inte bara att ta del av ett drömskt parallellt universum. Det är också en motståndshandling. A:et i Alice är inringat av en cirkel där det står klottrat på väggen. Här är anarkismen och upplösandet av hierarkier och konventioner lekens livsluft.

Aldrig tycks den där teatern börja, hur duktigt vi än leker publik. Istället bryter euforisk dans ut och medan jag försöker svälja ned glädjetårarna knaprar jag i mig den där sista småkakan med texten "Ät mig".

Plötsligt har jag, precis som Alice, vuxit till gigantiska dimensioner och krymper inte förrän jag är ute i slasket på Bondegatan igen.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.