Svetlana Aleksijevitj. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIXSvetlana Aleksijevitj. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Svetlana Aleksijevitj. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Jonas Hassen Khemiri. Foto: EVELINA CARBORN EXPJonas Hassen Khemiri. Foto: EVELINA CARBORN EXP
Jonas Hassen Khemiri. Foto: EVELINA CARBORN EXP
Ebba Witt-Brattström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMEbba Witt-Brattström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ebba Witt-Brattström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Aleksijevitj och Ferrante på årets bokrea

Publicerad

Snart börjar årets bokrea.

Anna Hellgren tittar igenom katalogerna och hittar flera fynd  – och till och med en Nobelpristagare.

Svetlana Aleksijevitj: "Utopins röster"

Hela den mäktiga sviten om den röda sovjetmänniskans uppgång och fall till reapris – i år igen. 

Så här skriver Peter Fröberg Idling om "Zinkpojkar", hennes bok om Sovjetunionens krig i Afganistan:

"Aleksijevitj storhet ligger i att hon lyckas lyfta fram människan framför fackböckernas och journalistikens distanserande formler. Som läsare kan man inte värja sig. Vi kan hävda att vi vet vad ett krig är, men "Zinkpojkar" är skillnaden mellan att veta och att förstå."

Karin Johannisson: "Den sårade divan"

Med Karin Johannissons död förra året förlorade Sverige en mästerlig forskare och författare. Så här skriver Annina Rabe om "Den sårade divan":

"En oavbrutet fascinerande och tankeväckande studie om kvinnlig identitet och konstnärskap. Det vore förfärligt trist om detta blir Karin Johannissons sista bok, men skulle det bli så lämnar hon i alla fall med flaggan i topp."

Jonas Hassen Khemiri: "Allt jag inte minns"

Med romanen "Allt jag inte minns" fick Hassen Khemiri äntligen sitt Augustpris. Annina Rabe recencerade:

"Khemiri stiger rakt ner i vår politiskt förvirrade samtid, skildrar Stockholm i dag med en stark hatkärlek; från halvkriminella utekvällar till tillrättalagda parmiddagar. Bostadsrätts-Stockholm och flykting-Stockholm. (...) 'Allt jag inte minns' är en brusande vacker berättelse om sorg, inte bara över alla våra förlorade människor, utan om en sorg så stor och obegriplig att den omfattar allt runtomkring oss, ja hela jävla samtiden."

Ebba Witt-Brattström: "Århundradets kärlekskrig"

"Århundradets kärlekskrig" slog ned som en bomb förra året, och släppte lös en lavin av spekulationer kring eventuella likheter mellan romanen och exparet Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl. Men boken fick också fin kritik. Så här skrev Amanda Svensson:

"'Århundradets kärlekskrig' är en av de sorgligaste och mest deprimerande kärleksskildringar jag läst. Graden av försoning som erbjuds är försumbar, bitterheten fräter med en sådan kraft att också den mest idealistiska 2000-talsfeminist med en mjukisman i byrån lär snegla osäkert på sin relation efter läsningen.

Martina Haag: "Det är något som inte stämmer"

Spekulationer (på grund av författarens separation från Erik Haag) väckte också Martina Haags skilsmässoroman "Det är något som inte stämmer, och också den blev omtyckt av såväl kritiker som den läsande allmänheten. Jens Liljestrand recenserade:

"Bitvis är detta den mest drabbande skilsmässoskildring jag läst, en total, obönhörlig ärlighet om upplevelsen av att bli bedragen, ratad och dumpad av den man älskar mest. På riktigt. Här finns ingen mysig kashmirfilt, inget förlösande fnitter." 

Ben Okri: "Den omättliga vägen"

Nigerianska Ben Okri har i åratal förekommit i utkanten av Nobelprisspekulationerna, och det med rätta. "Den omättliga vägen" är postkolonial kritik förklädd till bästa sortens magiska realism. Så här skrev Valerie Kyeyune Backström:

"Kanske är detta ingen bok att läsa tyst i huvudet men högt för någon man älskar, någon man älskar tillräckligt för att låta rösten skrapa mot drygt 600 sidor? För det finns en rytm och magi som tydliggörs av högläsning, en sällsamhet som är vidunderlig och öm och det är klyschigt att kalla det en saga för vuxna, för det är det inte, det är litteratur när den verkligen betyder eller blir något: det är blod och eld. Skapelsen.

Det fullkomliga, om det någonsin gick att klä i ord, tänker jag skulle skrivas så här."

Elena Ferrrante: "Min fantastiska vännina" och "Hennes nya namn"

Elena Ferrantes Napolisvit har erövrat läsares hjärtan världen över. Så här skriver Per Wirtén om "Min fantastiska vännina":

"'Min fantastiska väninna' är första säsongen i en lång serie om hur två kvinnor försöker leva på egna villkor i ett patriarkalt klassamhälle. Det är ett feministiskt epos som kan läsas och älskas av alla."

Werner Aspenström: "Samlade dikter 1943–1997"

Som i den klara oktobernatten

när de från norr kommande leoparderna

genombryter horisonten

och man samlas på torgen för att bedja

eller endast för att tyst betrakta.

Varför spärrar ni förstädernas gator?

Den ni väntar passerar inte förstäderna.

 

Det är en av den svenska lyrikhistoriens mest kända strofer, och Aspenström är en av de mest älskade poeterna. 

Här skriver Daniel Sjölin om leoparderna, och Aspenströms, betydelse i dag:

"Det är leoparderna som bär denna dikt genom decennierna. Skygga, oåtkomliga och likgiltiga. Och är det inte en leopard som talar? Slutraden är inte typisk för Aspenström, han med kärvhetens förtröstan och miniatyrens okränkbara värde. Slutraden har en röst som är omänsklig och oresonlig."

 

Bokrea 2017

Vad är bokrean?

Den  årliga bokrean är ett evenemang som började ta form redan på  1920-talet, då som ett sätt för bokförlagen att få sålt sina  restupplagor. 

När börjar årets bokrea?

Bokrean börjar onsdagen den 22 februari.

Kan jag handla på bokrean online?

Ja,  de vanliga stora e-handlarna för böcker, som Adlibris, Bokus och Cdon.com, har också bokrea. Där kan man i vissa fall förhandsboka böcker.

Hur ser jag vilka böcker som ingår i butikernas bokrea?

Flera av bokhandlarna, som Akademibokandeln och Åhléns, har särskilda kataloger över de böcker som ingår i bokrean på sina hemsidor.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag