Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åldringsfientligheten breder ut sig i Sverige

SENIOR. Marianne Rundström har varit verksam som samhällsjournalist i radio och tv i över 40 år.Foto: Sara Mac Key / W & W
"Passé. De ofrivilliga pensionärerna".Foto: W & W
Karin Sörbring i intervju med Marianne Rundström.Foto: Cornelia Nordström

Marianne Rundström berättar om hur 65-plussarnas kompetens går förlorad i ungdomskultens Sverige.

Ulrika Knutson undrar hur länge landet med Europas friskaste pensionärer kan fortsätta att utestänga dem från samhället.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAKPROSA

MARIANNE RUNDSTRÖM

Passé. De ofrivilliga pensionärerna
Wahlström & Widstrand, 164 s.

Rasande slår jag igen Marianne Rundströms lilla debattbok "Passé. De ofrivilliga pensionärerna". Själv lyckas hon hålla en pigg och saklig ton genom hela boken, men egentligen borde hon tugga mattor.

Ilskan gäller kanske inte bara det faktum att idogt folk vid SVT, som hon själv och Claes Elfsberg, tvingas bort från rutan vid fyllda 67.

Elfsberg är bekymrad, men "tror att de manliga grå tinningarnas charm går för sig och kanske till och med uppskattas i rutan, medan rynkor på kvinnor är mer besvärande".

Annat är det i USA. Där firar geronterna triumfer, både som nyhetsankare i tv och presidentkandidater. 70 är ungt i sådana sammanhang. För båda könen, dessutom.

Marianne Rundström intervjuar den stridbara Barbro Westerholm (L), som med sina 83 år är äldst i riksdagen. Hon kämpar för att den frivilliga pensionsåldern ska höjas till 69.

 

LÄS MER: "Det tog mig 54 år att få orgiastiskt sexliv"

Skandalöst få riksdagsledamöter över 65

Westerholms blotta existens är en påminnelse om att vi har skandalöst få riksdagsmän över 65 år. Bara nio personer av 349. Det är 2,6 procent. I verkligheten utgör gruppen 16,5 procent av befolkningen, och den växer snabbt.

Lika uselt är det på SVT där just bara två procent av folk som syns i tv-rutan på bästa sändningstid är äldre än 65. Äldre bör inte synas alls, är slutsatsen.

Medierna har stort ansvar, menar Marianne Rundström. Hon hade gott kunnat vara hårdare mot SVT och public service, som gått i bräschen för åldersfascismen.

Det är svårt att fånga nya tittare i unga åldersgrupper, men ännu svårare att skaka av sig gamlingarna! De hakar sig fast som kardborrar. Trots att inga program ägnas deras krämpor, låga pensioner och ännu skröpligare gamla föräldrar. Hälso- och livsstilsprogrammen håller fast 30-45-åringarnas fokus, med maratonlöpning, överbegåvade småbarn, sexleksaker och utbrändhet. Ack, ljuva plågor.

Marianne Rundström listar fler exempel:

I en internationell attitydundersökning hamnade Sverige näst sämst i världen när det gäller äldres position i samhället. Vem kom sist, undrar man?

Rekryteringsföretaget Manpower kollade hur 25 länder rustat sig för att bereda äldre plats på arbetsmarknaden. Sverige kom sist.

 

LÄS MER: Lars Gustafsson: "Det mesta som skrivs om åldrande är larvigt"

Lär av Finland

I grannlandet Finland gör man tvärtom. Under mottot "Erfarenhet är en nationell tillgång" startas program för att anställa fler äldre. Vad görs i Sverige, undrar Marianne Rundström och svarar själv: ingenting.

Varför ser det ut på detta viset?

En som vågar sig på en förklaring är Gudrun Schyman. Hon satsar på comeback i riksdagen 2018, då hon fyller 70. Hon pekar på Sveriges långa kamp för folkpensionen, 1913 och ATP, 1959: "Det var segrar som gav möjlighet till ett rättvisare liv på äldre dagar."

Schyman har en poäng. Facken motsätter sig höjd pensionsålder. Jämlikhet är ett svenskt honnörsord. Kanske kan det faktum att alla äldre behandlas lika illa ses som en sorts jämlikhet? Och i "världens modernaste land" är det naturligt att ungdomskulten regerar, även om det är destruktivt, för både individerna och statskassan.

Själva tanken på pensioneringen har blivit en hälsorisk, som leder till tomhet, hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Vad kommer då att hända när de illojala datorerna tar över allas jobb?

 

LÄS MER: "Skrivandet är lika kul när man är gammal"

Paradoxal åldringsfientlighet

Själv vill jag nu veta varför Sverige måste framhärda som världens mest åldringsfientliga land?

Marianne Rundström håller tydligt fram den svenska paradoxen: unikt många människor lämnar nu arbetsmarknaden, och ska försörjas som pensionärer av allt färre som jobbar. Det har vi inte råd med.

Samtidigt är svenska pensionärer friskast i Europa, och lever allt längre. Allt flera både kan och vill jobba kvar – men får inte.

Vad tänker riksdagen göra åt saken?

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.