Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akademisk revansch på SvD

Daniel Sandström.Foto: Tomas Leprince

Jens Liljestrand gratulerar till utnämningen av Daniel Sandström till kulturchef på Svenskan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I en mycket spridd artikel i Axess (# 9/2012) ondgjorde sig Lars Lönnroth över kultursidornas förfall. Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap och kulturchef på SvD 1991-93, betonade särskilt hur en "underklass" av popkulturfixerade karriärjournalister tagit över på sidorna, medan tyngre akademiker "motas bort".

Hela texten värker av längtan efter en ny Tingsten, en Lagercrantz, en Böök eller en Harrie.

Dessvärre bekräftades hans tes av dåvarande kulturchefen Martin Jönsson, som genast gick ut och hånade artikeln i sociala medier. Tydligare kunde maktförskjutningen på anrika Svenskan knappast manifesteras.

Just därför är det både roligt, överraskande och egentligen rätt självklart att Daniel Sandström nu ersätter Jönsson på posten. Efter att ha varit enormt populär på Sydsvenskan, först som kulturchef och sedan som chefredaktör, är han precis vad min gamla Lidingöfarmors husorgan behöver: en gedigen intellektuell, disputerad på en avhandling om Kjell Espmark - dessutom med en bakgrund som gitarrist i popbandet Beagle!

Detta betyder att samtliga Stockholmstidningar nu har disputerade humanister på sina kulturredaktioner - på DN finns ju Maria Schottenius medan historikern Åsa Linderborg är tongivande kulturchef på Aftonbladet.

Det är bäddat för nya klang- och jubeltider hos de gamla drakarna. Hoppas att Lönnroth kan svälja stoltheten och lyfta på doktorshatten åt sin efterträdare.