Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akademiens nya kris drabbar även hovet

Alen Musaefendic.
Foto: Pressbild
KRONPRINSESSPARET. Victoria och Daniel vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst 2018.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Alen Musaefendic om den kungliga aspekten av Handke-debatten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Nobelpriset i litteratur till Peter Handke har potential att utvecklas till en smärre diplomatisk kris. Željko Komšić, den bosniske presidenten, var snabb med att skriva ett protestbrev till Svenska Akademien, där han bjöd in dem att besöka Srebrenica. Och nu får vi veta att kronprinsessparet ska besöka Bosnien den 5 november, tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin.

Det är ett sedan tidigare planerat besök och på agendan står teman som hållbarhet, innovation, företagande och unga. Därutöver är målet att ”stärka det redan goda förhållandet de två länderna emellan”, enligt den svenska ambassaden i Sarajevo. Förhållandet är förvisso gott, men i behov av terapi. 

De kommer att ge tips på saker att säga till Handke.

Kungen är Svenska Akademiens högsta beskyddare och familjen närvarar vid dess högtidssammankomst varje år. Det är därför inte så konstigt om Victoria och Daniel kommer att ses som Akademiens förlängda arm under sin resa. Verklighetens folk i Bosnien nås heller inte av de intrikata påbuden från Nobelkommittén om att separera litterära verk från folkmordsförnekaren som skrev dem. 

De kommer att ställa frågor till de svenska kungligheterna som inte handlar om miljöteknik. De kommer att vilja höra kategoriska svar om Srebrenica och massakrer på civila Sarajevobor, sådant som Handke ömsom förnekar, ömsom relativiserar, eller skyller på offren. De kommer att ge tips på saker att säga till Handke, när kronprinsessparet sitter bredvid honom under Nobelceremonin. 

Vad pratar man om med en folkmordsförnekare? Litteratur, klänningar och porslin? Kan man verkligen stå ut med en elefant av denna storlek utan att nämna den? Bemöter man Handke med tystnad? I alla fall med lite kunglig kyla? Eller konfronterar man honom, med risk för att den ömtålige författaren brusar upp och börjar likställa sig med Homeros, Tolstoj och Cervantes

Jag har inga bra svar, men frågor kommer att ställas av bosnierna, så det är nog bra om hovet förbereder några talepunkter. 

Nobelpristagaren Peter Handke.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Förslagsvis kan de svara ärligt: Ledamöterna i Svenska Akademien är bara människor, med tillhörande brister och hybris. De kan ingenting om er region, även om de låtsas som det. De förstår inte nationalismens dynamik, bottnar inte i Jugoslaviens trauma, eller Handkes del i det. De är inte nödvändigtvis onda, även om det kan verka så. De har begått ett enormt misstag, och det är inte första gången. 

Sedan kan de styra över samtalet till Zlatan Ibrahimović, Sverige och Bosnien i en person, för att lätta upp stämningen. 

Svenska Akademien har återigen lyckats göra det som borde vara en glad nyhet till något taggigt. Det är synd. Kronprinsessparets besök till Bosnien är ju i grunden något positivt. Inte ens republikaner är immuna mot deras charm. Jag hoppas trots allt på succé, och en bild på kronprinsessparet på Baščaršija i gamla stan, med ćevapčići i hand. 


Av Alen Musaefendic
Alen Musaefenic är skribent och centerpartist.

Här dömer Isak Skogstad ut lärarutbildningen

Hur ska den svenska skolan bli bättre? Daniel Sjölin möter den hårdföre skoldebattören Isak Skogstad, aktuell med sin bok ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan”. Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen i tv-spelaren ovan.