Angels in America Foto: Sara Krulwich
Angels in America Foto: Sara Krulwich

Aids är en unik erfarenhet

Publicerad
Uppdaterad
Producenterna till aidslajvet bemöter kritiken.
Är det respektlöst och spekulativt att arrangera ett lajv om aids? Philip Teir skriver (Expressen, 30/3) att "det [FINNS] vissa saker som man gärna får behandla med största omsorg". Vi anser att det behövs flera nya berättelser om aids som vågar ta både innehållsliga och formmässiga risker. Levande rollspel är unikt som konstuttryck i vår tid, därför att inget annat uttryck i lika stark grad införlivar en subjektiv upplevelse.
Kan en uttrycksform som mest är känd som ett sätt for ungdomar att leva ut sitt intresse for fantasy användas för att berätta en historia om hur gayvärlden på 80-talet drabbades av aids? Lajven som diskuteras är Just a little lovin' som sätts upp i sommar med deltagare från hela Norden.
Lajv är i dag mycket mer än äventyrsspel. Publiken har förvandlats till deltagare. Betraktarens distans blir inte längre möjlig när det är ens egen kropp som gestaltar rollerna i berättelsen. Philip Teir känner obehag över att distansen avlägsnas. Han älskar Angels in America, men är tacksam for att "texten låter oss åtminstone hela tiden veta att den är text".

Vi är inte säkra på att det är den bästa beskrivningen av Angels in America, ett verk som verkligen griper tag i sin publik och får den att uppleva att mycket står på spel, både emotionellt och intellektuellt i förhållande till pjäsens innehåll.
Johan Wennström (Expressen, 4/4) ogillar "den besynnerliga fascinationen för lidande och sjukdom i den samtida konst- och teatervärlden", och föredrar "kulturen som i stället skildrar livets bästa sidor". Men feel good-dramatik och romantiska komedier är väl knappast utrotningshotade genrer. Som program for samtidsdramat, det må vara på teaterscenen eller genom lajv, är det för friktionslöst och platt.
Något som är unikt för den här perioden är att ett antal människor i västvärlden fick uppleva att halva deras vänkrets insjuknade och dog. Det är en erfarenhet som ingen av oss som vuxit upp i rika och välmående länder var beredda på vare sig då eller nu. Vi tror att Just a Little Lovin' kommer att kännas relevant för våra deltagare år 2011. Ett lajv om hur vänskap, begär och relationer ställs på sin spets när döden tränger sig på mitt i festen.

Tor Kjetil Edland
Hanne Grasmo
kulturen@expressen.se

Tor Kjetil Edland och Hanne Grasmo är producenter för Just a little lovin'.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag