Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aftonbladet ägnar sig åt ren smutskastning

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.
Foto: FELIPE MORALES / AFTONBLADET
Martin Kragh, forskare.

Vad är det för kretsar som Aftonbladet gör sig till en del av? 

Karin Olsson om Åsa Linderborgs val av medarbetare på kultursidan och hennes smutskastning av forskaren Martin Kragh.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | AFTONBLADET. ”Spionfabriken på Marieberg”. Aftonbladet saknar inte sinne för dramatik när man i en lång artikel i torsdags (7/2-19) låter Mattias Göransson och Johannes Wahlström granska Dagens Nyheters bevakning av ryska spionplan och agenter. Kanske har DN lite tur att Aftonbladet väljer just dessa granskare. Trots den fläskiga redigeringen är det som att ingen bryr sig, trots att anklagelserna i texten är konkreta och anmärkningsvärda. Inga branschmedier skriver om texten, knappt någon twittrar. Men det är inte så konstigt att nästan ingen tar det på allvar.

Mattias Göransson, chefredaktör på Filter, har sedan länge varit i det närmaste besatt av svenska mediers bevakning av Ryssland, och i synnerhet Dagens Nyheters.

Att han nu slår sig i slang med den ökände Johannes Wahlström är däremot en nyhet och tecken på att Göransson tappat omdömet.

Marieberg är stadsdelen i Stockholm där Dagens Nyheters redaktion ligger.

Wahlström skrev en gång skandalartikeln ”Israels regim styr svenska medier” i Ordfront, som fick chefredaktören att be om ursäkt för publiceringen som innehöll förvanskade citat och hade bismak av antisemitiska konspirationsteorier. Wahlström fick aldrig skriva för Ordfront igen. Han är också känd som svensk Wikileaksrepresentant, ett jobb som han fick via sin far, den väldokumenterade Förintelseförnekaren och antisemiten Israel Shamir, som arbetat för Julian Assange och Wikileaks i Ryssland. De senaste åren har Wahlström haft uppdrag för än den ryska regimlojala propagandakanalen RT, än för Aftonbladets kultursida.

I onsdags skrev han en artikel i den ryska tidningen Novaja Gazeta tillsammans med Aleksej Sachnin, en ryss i svensk exil som också är medarbetare på Aftonbladets kultursida och har haft uppdrag för RT.

De berömde Aftonbladet som den sista sansade utposten i en ryssfientlig svensk medievärld. Men deras huvudsakliga ärende var smutskastning av forskaren Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid det anrika Utrikespolitiska institutet i Stockholm och docent vid Institutet för Rysslands-och Eurasienstudier i Uppsala, samt medarbetare på Svenska Dagbladets kultursida. 

Johannes Wahlström i RT.

Han pekas ut som spindeln i ett slags agentnät, som har ”hemliga kontakter med en utländskt finansierad organisation och bedriver propagandaarbete”. Vad de syftar på är hackade arbetsdokument från den brittiska tankesmedjan Institute for statecraft, som för en tid sedan lades ut på en obskyr, sannolikt rysk sajt för läckor och falska dokument. Tankesmedjan hade nämnt Martin Kraghs namn som en möjlig forskare att knyta kontakt med. Kragh själv har aldrig samarbetat med dem.

Tankesmedjan The institute for statecrafts sajt ligger nere efter att blivit hackad.

Det hela är en anka, som nu används för att förtala honom. De båda Aftonbladet-medarbetarna skriver att han är den ”brittiska militära underrättelsetjänstens hemliga agent” och ”i det dolda manipulerar sitt eget lands demokratiska processer”.

Israel Shamir var inte sen att dela sin sons artikel från Novaja Gazeta på Facebook. I uppdateringen skriver han, med en försåtlig hänvisning till att detta är britternas synsätt, att  ”Vi lever i neodarwinistisk värld där vissa överlever, andra dör. I kriget om Ryssland kan det inte finnas utrymme för kompromisser”. Han fortsätter sedan: ”Martin Kragh är den största fienden till Ryssland i norra Europa, efter Carl Bildt. Kom ihåg detta namn. Efter denna publicering kommer de att göra honom persona non grata i Ryssland.”

Inlägget, som har en hotfull underton, lajkades av både Johannes Wahlström och Aleksej Sachnin.

Israels Shamirs inlägg på Facebook.

Dagen efter artikeln i Novaja Gazeta publicerades Wahlströms och Göranssons granskning av Dagens Nyheters artiklar i Aftonbladet, ackompanjerad av en krönika av kulturchef Åsa Linderborg. Hon lanserar där tidningens reportage om DN men lyckas också komma in på ämnet Martin Kragh. Hon menar att Säkerhetspolisen måste undersöka honom, och inte minst hans arbetsgivare. Linderborg hävdar att han kan vara del av en ”hemlig, statlig säkerhetsorganisation i Storbritannien”. 

Det är inget annat än vämjeligt.

Vad är det för kretsar som Aftonbladet gör sig till en del av?

Hon låter som ett eko av sina medarbetare i Novaja Gazeta. Uppgifterna om Kragh och tankesmedjan hade innan den ryska publiceringen bara tagits upp av den bedräglige skribenten Egor Putilov och Internationalen. Men nu alltså också av Åsa Linderborg i Aftonbladet.

Tigs ihjäl

Fallet Jessika Aro, den finländska public service-journalisten som terroriserades och hotades av ryska nättroll efter att ha granskat en trollfabrik, har fått stor uppmärksamhet internationellt och i Sverige. Jakten på Martin Kragh, som bland annat forskat på ryska påverkanskampanjer och därigenom skaffat sig ovänner, står inte långt efter. Vad är det för kretsar som Aftonbladet gör sig till en del av? 

Man kan tycka att det är bra att Johannes Wahlströms och Åsa Linderborgs alster tigs ihjäl. Men å andra sidan är det deprimerande att smutskastning av en svensk forskare i Nordens största tidning passerar obemärkt. Och att DN granskas i Aftonbladet av Johannes Wahlström, en person som för länge sedan tappat sin trovärdighet. 

Det är som att alla har gett upp. Det avvikande på Aftonbladets kultursida har blivit normalt.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.LÄS MER - Magnus Ljunggren: Här är Aftonbladets ”goda” alternativ till Putin


I tv-spelaren nedan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med gästerna Katarina Bjärvall, aktuell med boken "Störningen: adhd, pillren och det stressade samhället" och Expressens kulturskribent Isobel Hadley-Kamptz.