Dagens uppslag i Expressen Kultur. Foto: Kalle AhlsénDagens uppslag i Expressen Kultur. Foto: Kalle Ahlsén

Dagens uppslag i Expressen Kultur.

 Foto: Kalle Ahlsén
Expressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Theo Elias LundgrenExpressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren
Expressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren

5 000 anledningar att aldrig glömma Dawit

Publicerad

I dag viger Expressen Kultur hela uppslaget åt journalisten Dawit Isaaks öde.

Karin Olsson om vikten av att hålla det offentliga minnet vid liv.

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Jag har aldrig hållit med, kanske för att jag är en skrivande person.

Men inför uppgiften att göra en artikel om att den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak som i dag har suttit orättfärdigt inspärrad i 5000 dagar känner jag mig dränerad på ord.

Hur kan man fånga det ofattbara: att så länge berövas sin fru, sina barn, sin frihet att tala och röra sig fritt? Bara för att ha kritiserat en odemokratisk regim.

Titta noga på dagens kulturuppslag i Expressen, som består av en enda illustration med 5000 kritstreck. Ett för varje dag. Så många gånger har Dawit Isaak varit tvungen att vakna, uthärda, överleva i cellen i Eritrea. Titta noga en gång till. För varje streck, en dag.

 

En del kan säkert känna att det här händer långt borta, i ett land som av Reportrar utan gränser beskrivs som Afrikas största fängelse för journalister. I organisationens pressfrihetsrapport för 2014 rapporteras att alla privata medier har stängts och ersatts av statliga som inte ens drar sig för att censurera världshändelser.

Men det är inget avlägset problem. Det drabbar en familj i Göteborg. Och tendensen känner vi igen från platser på betydligt närmare håll än en stat i Östafrika.

I Ryssland har 33 journalister mördats i anslutning till sitt arbete sedan år 2000. Turkiet hade vid den senaste sammanställningen runt 60 journalister i fängelse. Grekland har rasat i pressfrihetsindex, bland annat för att journalister attackeras av det neonazistiska partiet Gyllene gryning. Och i Paris och Köpenhamn drabbades nyligen kulturutövare av en blodtörstig terrorism, som skrämmer andra till självcensur.

 

I dag gör vi ett ovanligt kulturuppslag, för en alltför vanlig situation: förtryck av yttrandefriheten. Expressen har också skapat en digital kampanjsajt utifrån dessa kultursidor, vars innehåll lätt kan spridas i sociala medier. Det är ett av många sätt som kan underlätta arbetet för att hålla det offentliga minnet om vad som pågår vid liv. Förhoppningen, och övertygelsen, är att det i förlängningen också är det som håller Dawit Isaak vid liv.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag