Ebba Grön hängde också på 44:an. Foto: Clas Barkman
Ebba Grön hängde också på 44:an. Foto: Clas Barkman

1980-talet med helt andra ögon

Publicerad

Avanti! Nina Lekander uppmanar till korrigering av 80-talets historia.

I början av 2012 sände SVT en devot dokumentär med titeln "Allt som fanns var Okej". Där skildrades Sverige som ett grådaskigt sosse- och flourtants-land som först på 80-talet lystes upp av barntidningen Okej - en gräll publikation med vulgära bilder, pastellfärgade artister och ytliga artiklar.

Vi som varken läste Okej eller dräglade över Samantha Fox tuttar upplevde ett helt annat 80-tal. Många av oss inte bara hängde på Kapsylen och Kafé 44 i Stockholm utan fixade feministfestivaler, arrade konserter och politiska event medan de allra modigaste ockuperade hus och blev anklagade för att vara terrorister.

 

Så det finns all anledning att stödja den ideella föreningen Avanti! Framåt!:s projekt "Vårt 80-tal - en fotoutställning om politisk kamp, Stockholm och punk". Man planerar även en fotobok, en kortfilm och en specialutgåva av tidskriften Brand.

Det kostar pengar som få av oss har. Därför driver föreningen nu en insamlingskampanj fram till den 15 november på Kickstarter. Sök efter "our80s" på sajten och hjälp till att korrigera historieskrivningen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag