Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11 citat ur Tommy Berggrens episka självbiografi

Tommy BerggrenFoto: Henrik Montgomery
Ingmar Bergman.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Jörn Donner.Foto: TOMAS OHLSSON / DN / SCANPIX

Tommy Berggren är en av Sveriges mest namnkunniga skådespelare och regissörer. Nu har skrivit sina memoarer där han delar med sig av anekdoter om sin arbetarklassbakgrund, den svenska kultureliten, Hollywoodstjärnor och alla kvinnohistorierna. 

Här är några av höjdpunkterna i den digra självbiografin "Tommy".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

1) Att bli bäst

"'Om du nu ska syssla med det här – att spela teater, som var min stora dröm – så lova mig en sak, Tommy.' 'Ja, vad?' 'Att du blir bäst.' 'Det lovar jag, morfar.' Och jag höll mitt löfte!"

 

2) Överklassens dragningskraft

"Jag frågade Ronny: 'Ronny, vad är det där för människor egentligen?' 'Det är överklassen, Tommy. Det är fina, rika flickor från flickläroverket som har tagit studenten.' 'Kan man få tag i dom? Sätta på dom?' 'Då får du skaffa dig pengar och en vit mössa först.' 

 

 

LÄS MER - Stig Larsson hyllar Tommy Berggrens självbiografi: Får mig att börja gråta 

 

 

3) Film är lika med flickor

"Jag fick erbjudanden från nästan alla svenska filmregissörer. Det var då dom klev fram och hörde av sig: Ingmar Bergman, Bo Widerberg, Vilgot Sjöman, Jörn Donner och Alf Sjöberg. Så blev jag tonårsidol på kuppen. Och vad betyder det? Girls, girls, girls, thank heaven for little girls!"

 

4) Invit från Jack Nicholson

"När vi klockan sex på morgonen inser att Jacks plan går klockan åtta, så är det dags att ta farväl. Han frågar då: 'Tommy, shouldn’t Ann stay a while and rest on the couch, you see what I mean?' 'Why don’t you ask Ann?'

Och Ann [Zacharias] svarade: 'Thank you, Jack, it’s very kind of you, but I am going home with Tommy.' 'You see what I mean, Jack?' sa jag. Jag kramade Jack när han stod och packade sin resväska och frågade honom: 'Är det den här kostymen du har på dig i Chinatown?' 'Yes, that’s right!'"

5) Jörn Donners tråkiga äktenskap

"'Jörn' sa jag. 'Här sitter Harriet och jag vid det här tråkiga köksbordet med fördragna gardiner och äter dom här svartbrända fläskkotletterna och talar knappt med varann. Jörn, allvarligt talat. Blir inte det här jävligt tråkigt?'

Då svarar Jörn på sin sävliga finlandssvenska:

'Jo, Men mitt äktenskap var jävligt tråkigt.'"

 

6) Demonregissörernas välde

"Min och Allans [Edwall] och Barbros [Larsson] bedömning i den där utredningen, gick ut på att Alf [Sjöberg] och Ingmar [Bergman] tog syre från resten av teatern [Dramaten]. På ett sätt fick jag ändå äta upp det uttalandet, för när Ingmar lämnade Sverige och drog till München, och när sedan Alf dog, så hände ingenting på Dramaten. Saknaden efter dessa regissörsdemoner visade sig vara enorm."

 

 

LYSSNA:  Martina Montelius och Gunilla Brodrej pratar om Tommy Berggrens självbiografi 

 

 

7) Lasse Pöysti visades ut

"När teaterchefen kom in i rummet med sin fru reste sig dom ivriga för att hälsa. Jag satt kvar och sa: 'Du kan ta din champagne och gå, Lasse [Pöysti].' Han hade inte ens besvärat sig med att tala med mig under repetitionerna. Han var från början totalt ointresserad av vad jag höll på med och jag hade knappt fått någon lön. Champagnen kom för sent. Pöysti med fru vände i dörren och försvann."

 

8) Roy Andersson var ett dåligt val

"Jag valde alltså Roy Andersson som regissör ["Onkel Vanja"]. Men det valet var helt fel. Jag tror inte han kunde se allvaret i mitt projekt. Han var långt ifrån kompetent när det gällde teater och skådespeleri. Jag tyckte att han mest satt och fnissade där ute i salongen." 

 

9) Dryckesbröderna

"Den som drack mest och snabbast var Cornelis Vreeswijk. Min underbara dryckesbroder som jag hade glädjen att lära känna. Ulf Lundell krökte också snabbt på armen och var kanske också nära att supa ihjäl sig."

 

10) Lundell friade till Lagercrantz

"När vi sedan satt på Café Opera och festen fortsatte så kunde ingen, i alla fall inte jag, ta miste på hur förälskad Ulf var i Marika. Vi fick inte nog av varann, så vi tre fortsatte festandet hemma hos Ulf på Söder. Där spelades det Neil Young och dracks ännu mer och Ulf gick ner på knä och friade högtidligt till Marika: ”Jag, Ulf Lundell, vill gifta mig med dig, Marika Lagercrantz, och jag vill ha barn tillsammans med dig!".

 

11) Nobelpristagaren och Dramaten

"Jag kunde inte tro att det var sant!  Pinter – världens främsta dramatiker i modern tid, vilket bekräftades när han fick Nobelpriset några år senare – gick enligt Dramatens ledning [Ingrid Dahlberg och Sven Hugo Persson] inte att spela! När jag senare berättade detta för Harold, i en taxi på väg från hotell Diplomat till Stadsteatern där vi skulle ha premiär på Fastighetsskötaren så sa han: 'It’s horrible.' Han pekade på Dramaten och frågade: 'Are these people still in the house?' 'Yes', sa jag. Så tittade han på sin fru och skakade på huvudet: 'What a nightmare.'"

 

Här kan du läsa mer om självbiografin "Tommy".