Horace Engdahl är aktuell med aforismsamlingen "Den sista grisen".
Horace Engdahl är aktuell med aforismsamlingen "Den sista grisen".

10 fläskiga citat från Horace Engdahls bok

Publicerad

Akademiledamoten Horace Engdahl bjuder på ekvilibristiska citat i sin nya aforismsamling "Den sista grisen".

Litteraturprofessor Ebba Witt-Brattströms diktroman "Århundradets kärlekskrig" hann knappt landa i bokdiskarna innan akademiledamoten och ex-maken Horace Engdahl nu kommer ut med aforismsamlingen "Den sista grisen". Då Witt-Brattströms roman har gett upphov till en litterär debatt huruvida läsningen ska ske mot fond av parets verkliga skilsmässa eller inte, lär även Horace Engdahls bok vävas in i det samtalet.

Kulturen listar tio av hans mest minnesvärda formuleringar i "Den sista grisen":

 

LÄS MER: Århundradets citat i Witt-Brattströms bok

 

1. s. 41

Att skriva för den intellektuella eliten är som att vara instängd i en hiss under ett strömavbrott.

 

2. s. 52

Fördomar kallas sådana iakttagelser av verkligheten som väcker obehag.

 

3. s. 107

Det mest imponerande med Kafka är att han kunde skriva Processen utan att vara gift.

 

4. s. 114

För att vara en god människa måste man först stå ut med sin egen lukt.

 

5. s. 141

Pensioneringen liknar flyktingtillvaron: att säga farväl till hoppet om att någonsin återfå den respekt och betydelse man ägde i en tidigare verklighet.

 

6. s. 164

En kvinnas förakt för en man kan i vissa fall vara måttlöst, större än naturlig storlek.

 

7. s. 168

Det är lätt att skapa ett monster. Sätt en journalist på fallet!

 

8. s. 182

Förhållandet till en kvinna kan vara slut och dött utan att kärleken till henne för den skull är slut.

 

9. s. 187

Känslan att ens liv gått över till motståndarsidan.

 

10. s. 236.

När kvinnor kräver mera fantasi i sexlivet visar de att de inte förstår vad sex är och kanske inte har något riktigt behov av det.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag