... men ta det varligt

Publicerad

Jesper Högström om den bryska utrensningen.

Jag minns en julnatt där jag och min syster blev sittande vid köksbordet. Det visade sig att vi både hade en kompis som vi växlade Tintin-repliker per sms med. Det ena gav det andra, vi satt där och läste upp Dupont-dialoger och Serafim Svensson-sentenser för varandra, pratbubblorna svävade över våra huvuden och jag minns att jag tänkte att det här, att bli citerad på det här viset, är nog så nära litterär odödlighet man kan komma.

– Hallå-å-å, är det hos slaktarn?

– Fantastisk mikrofonteknik, kapten!

– Jag är det ondas genius!

– Det är i alla fall bättre än att bryta benet, som morbror Anton skulle ha sagt.

 

Behrang Miri, konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm, bestämde sig för att Tintin skulle rensas ut från Tio-Tretton-biblioteket. Skälet var att bilden av afrikaner är "afro-fobisk" och att bilden av icke-vita folkslag i övrigt präglas om "exotisering och orientalism". I det har Miri naturligtvis delvis rätt. Det finns rasistiska schabloner i Tintin och det finns goda skäl både att reta upp sig på dem och att diskutera saken. Men Miri ville inte diskutera, han ville rensa ut och "se över" - "all barnlitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur".

Beslutet drogs kvickt tillbaka. Det "gick för snabbt", som Kulturhuset säger. Illavarslande är det ändå. För om hela denna brokiga värld – Moulinsart och Bordurien, kapten Haddocks svordomar, Serafim Svensson, ängeln som slåss med djävulen i den whiskytörstige Milous huvud – kan reduceras till en ideologisk, raspolitisk utsaga och sedan "ses över", vad betyder det för Strindberg, för Shakespeare, för Salman Rushdie? Om de kolonialistiska karikatyrerna i Koks i lasten är det enda som betyder något, medan Rackham den Rödes skatt, Månen tur och retur och Castafiores juveler har upphört att existera? Om alla de repliker som virvlade omkring mig och min syster i julnatten har förvandlats till en enda: "Exotisering och orientalism!"?

Hall-å-å-å, är det hos slaktarn?

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag