Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunism blir frälsningen för korkad kristen kille

Alexander Cavalieratos.Foto: FREDRIK HJERLING / ALBERT BONNIERS
"Släpp ingen jävel över bron".
Nina Lekander.Foto: YLWA YNGVESSON

Debutanten Alexander Cavalieratos har skrivit en roman om Sverige under andra världskriget. 

Nina Lekander läser en spännande skildring av en dramatisk och svartvit tid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Om Sven Dufva, eller Duva, skrev Runeberg att ”ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott”. Det stämmer lite på romandebutanten Alexander Cavalieratos (anti-)hjälte Karl. 

Han är en först osäkert kristen, sedan vankelmodig kommunist från en bruksort i Sörmland och hamnar i den brunröda kalops som var Sverige vintern 1939–40. Då Sovjet hade anfallit Finland och Sverige försökte hålla balans och kontroll på det att landet inte skulle dras med i kriget.

Vår 21-årige duvunge Kalle landar så i Stockholm, där han som vaktmästarbiträde på Stockholms högskola träffar vackra Viola, student i romanska språk och småningom något av en Lisbeth Salander light.

 

LÄS MER – Nina Lekander: Porr gör oss öppna och toleranta

Norrskensflamman

Man påminns om Sören Bondesons vaktmästarbiträde Axel i ”Lögnen är en annan sanning”, en sofistikerad andra världskrigetthriller i Stockholmsmiljö som Cavalieratos bör ha inspirerats av. Men denne författare är dock ingen vare sig duvunge eller härmapa, han tycks ha gjort en egen och oerhört grundlig research – ibland övermåttan redovisad, vilket riskerar att trötta ut läsaren. Strykmån finns.

Spännande och suggestivt blir det hursomhelst: den snötäckta, kalla och påvra Stockholmsmiljön; det ännu ruggigare Storsien utanför Kalix där den stackars ynglingen fängslas. Och nog för att jag kände till attentatet mot Norrskensflamman 1940, men inte att det fanns så många ”koncentrationsläger” för allsköns vänstermänniskor under andra världskriget. Usch!

 

LÄS MER – Nina Lekander: Den här konstnären ger mig rena dåndimpen av glädje

Sven Hedin

Tur då att Alexander Cavalieratos späder ut det läskiga med romantik, en skvätt gotiskt kyrkogårdsmörker plus klass- och härkomstkollisioner. Vem är äkting eller oäkting, tattare eller arier? Vem är ”riktig”, renlärig och snäll socialist; vem hemligen tyskvänlig nationalsocialist? Var står egentligen Violas 20 år äldre fästman, bekant med Sven Hedin?

Slutligen är det skönt med språket, trots enstaka metaformissar typ någons ögon ”som högdragna fuktiga parasiter”:

Ett ”tjack” är en tjej, man släcker ”en cigarettstump”, går till ”Bi’Jarlsgatan” och sitter på soffor klädda med ”schagg”. Mer plysch än klysch alltså. Mer gott än dåligt.

 

 

ROMAN

ALEXANDER CAVALIERATOS

Släpp ingen jävel över bron

Albert Bonniers, 484 s.

 

Nina Lekander är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Nina och Simone – ett feministiskt drömspel".

Läs fler texter av Nina Lekander här.

 

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om Avicii som vår tids Bach med Karin Pihl och Emil Arvidson. Kultur-Expressen finns också som podcast.