Blod, jord och Moberg i Åkessons Almedalstal

Jimmie Åkesson i Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL
Victor Malm.
Foto: Izabelle Nordfjell

Jimmie Åkesson rörde upp känslor när han citerade Vilhelm Moberg i sitt Almedalstal. 

Victor Malm är varken förvånad eller imponerad. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Wilhelm Moberg, Svensk Strävan”.

När Jimmie Åkesson talar hör man inte de rättstavningsmässiga märkligheterna, men en vän av det rätta och sanna ser de mörka molnen hopa sig när hen öppnar manuset till partiledarens Almedalstal – det känns inte som Sverige längre. 

Så där skriver vi faktiskt inte här. 

Det är helt okej om Sverigedemokraterna vill appropriera den gamle vänsterliberalen, författaren till den stora älskade migrationsberättelsen – det kommer inte gå, det finns en massa vänstermänniskor som gillar och citerar småfascistiska författare, det är bättre att politiker då och då öppnar en bok än att de inte gör det – men Sverige och det svenska folket förtjänar bättre än en partiledare som inte vet hur skrivna boktitlar ska se ut. 

Skämt åsido. Eller nåt. 

Nationalchauvinism

Däremot spelar det absolut ingen roll vem som skrev orden Åkesson citerar i sitt tal. 

Att citera är nästan alltid att ge orden en ny funktion, och som Jens Liljestrand påpekar i sin stora Vilhelm Moberg-biografi är ”Svensk strävan” en krigstidsuppsats som citeras flitigt på rasistiska och högerextrema sajter. Men essäns högstämda formuleringar, skriver Liljestrand, ”hade som syfte att inspirera soldater att försvara landet mot totalitära inkräktare, inte att propagera mot migration”. 

Men eftersom det, vilket Liljestrand också påpekar, finns ”ett etnocentriskt och nativistiskt drag” i antinazisten Mobergs författarskap är det inte särskilt konstigt att Åkesson kan ge formuleringarna en nationalchauvinistisk funktion. Den ligger som en sorts latent möjlighet i orden. 

Hade ni väntat er något annat?

Åkesson vet om det, och han vet precis hur vi som avskyr hans åsikter kommer att reagera. Det är välregisserat men ointressant, lite blod och jord så där när kvällarna är långa och den svenska sommaren som vackrast. Hade ni väntat er något annat? 

Vi har nog glömt bort det här om en vecka eller två. Men att mannen som står i Almedalen och ropar högt om sitt Sverige och sina svenskar inte vet att man på svenska bara markerar det första titelordet med versal, det är konstigt. Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.