Viktor Barth-Kron

Vem ska köra egentligen?

Expressens Viktor Barth-Kron analyserar dagens möte mellan Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Foto: LINUS SVENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter nästan tio år i riksdagen är Sverigedemokraternas isolering definitivt bruten. Det är ingen överraskning, men Ulf Kristersson har nu en stor pedagogisk utmaning framför sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var sannolikt inga aha-upplevelser som utspelade sig när Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson diskuterade energi- och kriminalpolitik på den förstnämndes arbetsrum. Vad respektive parti tycker är ju väl känt för alla.

Huvudsyftet med mötet var i stället symboliskt, och symbolvärdet är också stort: Ebba Busch Thors sommarlunch med Åkesson i all ära, men när ett statsministerparti öppnar dörren måste SD:s nästan decennielånga isolering betraktas som helt bruten.

Det kan ses som slutpunkten på en lång och utdragen process i svensk politik.

Ny tid, nya vänner

Förändringarna i väljarkåren, där både de rödgröna och de borgerliga nu har svårt att samla mer än runt 40 procent vardera, har ställt de borgerliga partierna inför ett tydligt val: Att söka stöd från SD, eller att samverka med Socialdemokraterna. Det finns inga andra sätt att nå fungerande majoriteter i riksdagen – inte efter valet 2014, inte efter 2018, och sannolikt inte efter 2022 heller.

Centerpartiet och Liberalerna valde som bekant S. Moderaterna och Kristdemokraterna valde i praktiken SD-spåret redan under förra höstens regeringsbildning, och nu har alla till sist medgett det också.

Ett noga valt tillfälle

Man får utgå från att Moderaterna valt sitt tillfälle med omsorg. Det har gått tillräckligt lång tid för att de nya förutsättningarna ska ha hunnit sjunka in bland väljarna – en överväldigande majoritet av M-väljarna är numera positiva till samtal med SD, till skillnad från när man började glänta på dörren under Anna Kinberg Batras tid.

Det är samtidigt så pass långt till nästa val att frågan, hoppas Moderaterna, ska ha hunnit avdramatiserats ytterligare innan det blir skarpt läge igen.

Åkesson-mötet kommer också efter att Nyamko Sabuni hunnit klara av sitt första landsmöte som partiledare för Liberalerna. M vill vinna över L till sin sida och ser Sabuni som en tänkbar allierad, men vill inte stressa det splittrade L i onödan.

Vem ska köra egentligen?

Ändå blev tidpunkten aningen illa vald för M. Bara dagen före mötet kom SCB:s stora opinionsmätning, där SD dragit ifrån M och med god marginal är näst största parti. Frågan från omgivningen är därmed given: Vem ska egentligen vara högersidans statsministerkandidat?

Det är, åtminstone för överskådlig tid och med nuvarande partiledning, ytterst osannolikt att Moderaterna skulle sätta sig i en regering tillsammans med SD. Vilket SD vet.

Huvudspåret för bägge parter är en M-ledd regering, där SD fungerar som samarbetsparti. Det är den modell som SD:s förebild i Danmark, Dansk Folkeparti, framgångsrikt tillämpade i nästan två decennier. 

Ju större SD blir i förhållande till M, desto svårare blir det dock att förklara det upplägget för väljarna, och desto större upplevs sannolikt riskerna bland folk som överväger att rösta på Moderaterna. På så vis riskerar SD:s framgångar ironiskt nog att underminera deras maktprojekt.

En prövning för trovärdigheten

Moderaterna har ett annat problem också, och det gäller trovärdigheten.

Ulf Kristersson kommer att jagas med inte fullt så gamla citat där han slår fast att något samarbete med SD absolut inte kommer att äga rum. Det är en betydande pedagogisk utmaning att förklara varför det som var otänkbart nyss nu är helt odramatiskt och ingenting att oroa sig för.

Hans förmåga att klara den uppgiften avgör, åtminstone på kort sikt, Moderaternas framtid.

Expressens nya politiska kommentator Viktor Barth-Kron gästade Direkt med Niklas Svensson under onsdagen:

Moderaterna och Sverigedemokraterna har haft ett möte där Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har träffats. Anledningen är att M söker stöd om invandring.

Så här sa Ulf Kristersson efter mötet med SD-ledaren:

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson och vi fick en pratstund med moderatledaren efteråt om varför det här mötet äger rum just nu.

...och så här sa Jimmie Åkesson om mötet med M-ledaren:

På onsdagen träffades Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett första möte tillsammans.